Kultura

DANI NERETVANSKE SPIZE: Grad Ploče održao sastanak sa sudionicima projekta

Danas je u Uredu Gradonačelnika Grada Ploča, zamjenik gradonačelnika Ivan Marević, održao sastanak sa svim sudionicima projekta “Promocija i jacanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2018. –  Dani neretvanske spize”.

Tema sastanka, a ujedno i ciljevi projekta su: Poticanje interesa kod mladih za upisivanje turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Jačanje strukovnih kompentencija koji se obrazuju za zanimanje kuhar, razvoj i promocija tradicionalne gastronomske ponude destinacije, promocija ekološke poljoprivredne proizvodnje neretvanskog kraja, predstavljanje kulturne baštine neretvanskog kraja, povezivanje privatnog i javnog sektora na lokalnoj razini s ciljem osnaživanja turističke ponude..

Podsjetimo, Ministarstvo turizma RH objavilo je javni poziv srednjim strukovnim i umjetničkim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekta za turizam na koji se prijavila i Srednja škola fra Andrija Kačića Miošića iz Ploča. Među odabranima koji su sudjelovali u suradnji s nekom drugom srednjom školom ili samostalno, našla se i naša Srednja.


Potpore se dodjeljuju projektima koji promoviraju novi turistički proizvod temeljen na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti.
Među rijetkima čiji su projekti samostalno kreirani, naša škola osmislila je manifestaciju pod nazivom Dani neretvanske spize koja je planirana trodnevnim aktivnostima uz Dan grada Ploča.
Kroz brojne aktivnosti učenici će stjecati znanja i vještine pripreme jela tradicionalne neretvanske kuhinje, prenositi svoja znanja osnovnoškolcima i poticati njihovo zanimanje za turizam i ugostiteljstvo.

Vrijeme trajanja projekta:

2.svibnja 2018 – 27.svibnja 2018. Radionice na temu Autohtona neretvanska kuhinja

28.svibnja 2018. – 30 svibnja 2018 Trodnevna manifestacija Dani neretvanske spize

Aktivnosti u sklopu projekta:

  1. Edukacija učenika, članova projektnog tima, o tradicionalnim jelima neretvanskog kraja.
  2. Radionica “Tradicionalna neretvanska kuhinja” – aktivnost koja je namjenjena učenicima ostalih zanimanja u našoj školi (28. svibnja 2018.)
  3. “Složi svoj okus Dalmacije” – aktivnost koja je namjenjena učenicima završnih razreda osnovne škole (29. svibnja 2018.)
  4. Festival gastronomije Neretve i sajam ekoloških poljoprivrednih proizvoda – centralni događaj, kulinarska manifestacija koja bi se održala na platou ispred pločanske crkve (30. svibnja 2018.)