Kultura

Comenius posjet partnerskoj školi “Tomaša G. Masaryka” u Krmelinu

comenius projekt by os-vnazor-ploce.skole.hr

Učtelji i učenici OŠ”Vladimir Nazor” Ploče sudionici Comenius projekta školskih partnerstava, sredinom ožujka (16.-20.03.) proveli su svoj četvrti projektni susret u mjestu Krmelin, u Češkoj! U okviru projekta financiranog od strane EU i Nacionalne agencije za mobilnosti, 12 učitelja i 12 učenica posjetili su gradove i regije partnerskih škola Turske i Poljske a sada i Češke.

Putnici za Češku bili su učenice Ivana Giljević i Marina Markota iz 8c, ravnateljica škole, Meri Glavinić, učiteljica engl. i koordinatorica projekta, Darka Šutić, učiteljice Duška Ivičević i Gordana Vuletić, voditeljice dramsko lutkarske skupine, učitelj Zoran Lončar, trener i organizator sportskih natjecanja, i Anja Grgić, učitelj – rehabilitator i IT suradnica u projektu.

U ponedjeljak ujutro pred školom su po starom i nama znanom slavenskom običaju djevojčice goste dočekale kruhom i solju, a školski hodnici, sa dvostrukim špalirom radosnih lica, zastavama svih zemalja partnera i uzbuđenim pozdravima na engleskom jeziku, doveli su nas do dvorane pripremljene za svečani doček.


comenius-2015-02

comenius-2015-03

comenius-2015-04

comenius-2015-05

Ravnatelj škole gosp. Dušan Ignačik izrazio je toplu dobrodošlicu, otpjevali smo zajedno “Ahoj, lydički”. Razigrano kolo dječjih igara koje su pjesmom, plesom i pošalicama predstavili učenici 3. razreda s učiteljicom Ivonom, sve nas je razveselilo i opustilo.

comenius-2015-06

comenius-2015-07

Zidovi škole prepuni učeničkih radova, fotografija raznih aktivnosti i projekata svjedoče o bogatom stvaralačkom radu i modernim načinima poticanja interesa za učenje, koje u školi T.G. Masaryka sa svojih 110 učenika njeguju učiteljice i uprava škole. Rezultati – više EU projekata, tableti za razred učenika, kompjuteri za informatički kabinet! I ono najvažnije – timski rad kojim je sve to postignuto! Zadivljujuće!

comenius-2015-08

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poslije ručka u školskoj trpezariji prošetali smo do vrha brijega koji dominira nad mjestom i uživali u krajoliku. Zbog ljepote, mira i pristupačnosti stambenog prostora  ovamo u zadnje vrijeme doseljava sve više građana obližnje Ostrave. Za naše djevojke izlet je bio prigoda da se okušaju u jahanju, i naravno, bile su uspješne!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

comenius-2015-12

Navečer, u zajedničkom programu svih sudionika, predstavljeni su radovi vezani uz reciklažu i dječje igre, što su pored dopisivanja, bile teme ovog susreta. Bila je to prigoda pozdraviti i zahvaliti na gostoprimstvu roditeljima, djeci i učiteljima Krmelina na češkom jeziku!

Učenice Ivana Giljević i Marina Markota pozdravile su prisutne i najavile sadržaj filmskog prikaza  dramskog i likovnog stvaralaštva naših učenika. Film prati i dokumentira osvještenost o brizi za okoliš i  o važnosti inkluzije, i svjedoči o direktnoj uključenosti naših učenika u rad lokalnih udruga.

comenius-2015-13

comenius-2015-14

Igre naših učenika predstavljene su u veselom filmu koji je prikazan sutradan, tijekom nastave, kako bi ga mogli vidjeti svi učenici i učitelji škole.

Sve pripravljene radove poklonili smo partnerskim školama da bi ih mogli vidjeti i njihovi učenici.

Za završetak večeri predstavili smo društvenu igru “Osvoji Jadran” sa edukativnim sadržajima o povijesti, kulturi, flori i fauni mjesta duž Jadranske obale.

Brojna pisma, crteže i razglednice izložili smo u dvorani zajedno s ostalim sudionicima, a doma smo ponijeli pregršt pisanih i oslikanih pozdrava za učenike naše škole! Nadajmo se da će oni pripomoći razvoju zanimanja za suradnju i upoznavanje s ovim prijateljskim zemljama.

comenius-2015-15

U utorak su učenici, pored zajedničkog gledanja svih prezentacija uživali u nadmetanju u njihovoj inačici igre “graničara”, dok su koordinatori planirali predstojeće aktivnosti.

comenius-2015-16

comenius-2015-17

Popodne opet u pokretu, izlet do mjesta Hukvaldy, rodnog grada skladatelja Leoša Janačeka.

Iznad grada smješten je treći po veličini zamak u Češkoj, Hukvaldy, koji zbog svoje pozicije i masivnosti, nikada nije bio osvojen. Predivna priroda i lijepo iskustvo o njegovanju kulturne i povijesne baštine.

comenius-2015-18

comenius-2015-19

Srijedu smo svi zajedno proveli u jedinstvenom Muzeju – zabavištu u Ostravi.

Kad su se 1998.g visoke peći Vitkovica zauvijek ugasile stara tvornica predviđena za rušenje  pretvorena je u divovski „U6“ centar s mnoštvom  informacija i interaktivnih aktivnosti od kojih se teško odvojiti. Fantastično mjesto, nudi posjetiteljima uvid u tradicionalne proizvodne aktivnosti ovog kraja, svjedoči o iznimnim ljudskim naporima, o  sinergji  spremnosti na iscrpljujući rad, ljudske imaginacije i težnje za napretkom, sve u pustolovnom duhu Julesa Verna.

comenius-2015-20

comenius-2015-21

comenius-2015-22

Popodne je za učitelje organiziran prijem kod gradonačelnika Krmelina.

Posredstvom obitelji Markota, velikodušnom donacijom našeg umjetnika Nenada Medaka, ponosili smo se vrijednim fotografijama – koje je učenica Marina Markota iz Rogotina,  donijela na poklon češkoj školi, na oduševljenje svih djelatnika. Zato smo i za gradnačelnkov ured odvojili  jedan od prizora ljepote neretvanskog krajolika zabilježenih kamerom umjetnika, zaljubljenika u svoj kraj. Veza škole sa zajednicom, razvijanje ponosa i promidžba lokalnih prirodnih, kulturnih i sportskih vrijednosti, uz  upoznavanje tuđih kultura, način je kako se u našoj školi domoljublje živi i produbljuje.

comenius-2015-23

Čuli smo primjere korištenja projekata EU u razvoju mjesta, obišli lokalnu crkvu i knjižnicu, i bili  počašćeni ukusnim domaćim specijalitetima u jednom od tipičnih lokalnih restorana. Parada! rekli bi Česi, a mi kažemo – Divota!

Kao koordinatorica projekta na ovoj oproštajnoj večeri sa  zahvalila sam domaćinima na doživljajima i aktivnostima koje su nam priredili, izrazila zajedničko oduševljenje partnera radom i rezultatima  škole T.G. Masaryka i naglasila važnost čvrste suradnje lokalne uprave sa školom.

comenius-2015-24

comenius-2015-25

Divno su se proveli i učenici za koje je te večeri priređena zabava s plesom uz nadzor učitelja domaćina i roditelja koji su ponovo velikodušno počastili sendvičima i slatkišima!

Bio je to oproštaj s Krmelinom, jer smo u četvrtak vlakom krenuli u Prag!

comenius-2015-26

Četvrtak  i petak

Praški dvorac, Petrin toranj, Rasplesana zgrada (Fred i Ginger), Vaclavske Namesti, Zlatna ulica, Karlov most, Staromesti, a osobito Križikova fontana oduševili su nas ljepotom, značajem,umjetničkim dosegom, zahuktalošću turističke vreve, tako da je svatko poželio doći ponovo.

comenius-2015-27

comenius-2015-28

comenius-2015-29

S partnerima smo se oprostili pored znamenitog Astronomskog sata koji mimohodom Apostola i posebnom zvonjavom svakog sata okuplja nove posjetitelje iz cijelog svijeta.

comenius-2015-30

Razumije se da nismo propustili pohoditi kultno mjesto Torcidaša, restoran Flek, gdje

su se davne 1911. godine splitski studenti dogovorili osnovati nogometni klub u svom gradu!  Sve ostalo je – “Hajduk” i njegova povijest, zbog koje je naša Ivana Giljević iz Baćine, ogrnuta zastavom po praškim ulicama došla pred spomen ploču osnivačima kluba, pozdraviti tatu Torcidaša i sve navijače.

comenius-2015-31

comenius-2015-32

Pažljivo organiziran smještaj učenica i učitelja, srdačnost i potpuna posvećenost svih djelatnika škole domaćina, interes cijele lokalne zajednice te kasniji posjeti Ostravi i veličanstvenom Pragu učinili su ovaj posjet nezaboravnim i –prekratkim!

Ugodno  putovanje, raspodjela odgovornosti, zajednički rad i učenje u novim uvjetima bili su i fantastičan team building za marljivo i radosno društvo Comenius putnika i u ovoj prigodi!

Valja bez skromnosti reći da su naši radovi i nastup učenica,doprinos zajedničkom radu, kao i za prethodnih susreta, pozdravljeni od partnera i gostiju s velikim odobravanjem.

I najvažnije – bez vrijednog rada, kreativnih napora i pozitivnog odnosa svih učitelja i djelatnika naše škole, nemoguće bi bilo izdvojiti  najbolje primjere za prezentacije kroz projekt.

Hvala svima koji su doprinijeli kvalitetnom predstavljanju škole pri ovom  susretu.

Iskrena hvala svima koji prate Comenius projekt donacijama autentičnih lokalnih proizvoda, turističkih prospekata, uslugama pri pripremama posjeta, interesom i objavljivanjem u medijima, donacijama u novcu, te razumijevanjem za dodatni rad koji učenici, učitelji i uprave škole ulažu, da bismo kao Eurograđani dostojno reprezentirali svoj grad i školu.

Darka Šutić

Tekst i fotografije preneseni s os-vnazor-ploce.skole.hr