Kultura

Članovi KUD Ploče posjetili “majku” pločanske narodne nošnje

Jučer je, u subotu, delegacija KUD-a ” PLOČE” sa predsjednikom gospodinom Nikom Orepićem posjetila profesoricu Radojku Bagur, koja ovih dana boravi u Metkoviću, sa željom da se zahvale na dosadašnjem uloženom trudu u stvaranju pločanske narodne nošnje od strane profesorice Bagur.

Naime, profesorica Radojka Bagur rođ.Peko je diplomirala povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a radni vijek je provela kao nastavnica likovnog odgoja u Osnovnoj školi u Metkoviću, te kao profesorica likovne umjetnosti u metkovskoj Gimnaziji.

Profesorica je uvijek bila nerazdvojni dio kulturnih događanja i postala je njihov sinonim, jer je uz svoj redovit rad organizirala brojne izložbe dječijih uradaka i likovnih umjetnika. Kreirala je i izrađivala kostime i scenografije za dramsku, a potom i folklornu grupu KUD-a Metković, a napisala je i nebrojeno članaka iz kulture.


Za svoj predani rad u razvoju kulture u neretvanskom kraju dobila je niz nagrada, najznačajniju “Nagradu Ivana Filipovića ” – nagrada Republike Hrvatske.

Za nas uz sve navedeno najvažniji je njen istraživački rad na terenu i izdavanje knjige “Neretvanska narodna nošnja” kojom je uspjela sačuvati i spasiti neretvansku narodnu nošnju od zaborava.

Sljedom toga, KUD “PLOČE” je odlučio izraditi pločansku narodnu nošnju, koju kao mladi grad nikad nije imao. Međutim uz veliki entuzijazam i napor tajnika Josipa Batinovića, uz neprocjenjive savjete i odobravanja prof. Radojke Bagur i krojačice France Žderić uspjeli su rekonstruirati veliki dio donjoneretvanske – pločanske nošnje. Zbog nedostatka sredstava i nerazumjevanja sredine, nošnja nije u potpunosti dovršena, ali se nadaju da će pločanska sredina prepoznati važnost ovog projekta za grad Ploče i podržati napore KUD-a da se projekt “Izrada pločanske narodne nošnje ” privede kraju.

I upravo zbog velike volje i njene nesebičnosti članovi KUD – a “PLOČE” su ovim malenim znakom pažnje htjeli zahvaliti gospođi Radojki Bagur za sve dosada učinjeno.