Kultura

Čarobna folklorna pločanska noć

Predivan ambijent trga ispred crkve Kraljice Neba i Zemlje u Pločama, ugodna ljetnja noć te folkloraši u raznim nošnjama učinili su atmosferu “Noć folklora Ploče 2019.” jedinstveno čarobnom.

U petak navečer održana je četvrta “Noć folklora Ploče 2019.” pred prepunim gledalištem, što je lijep pokazatelj da su naši sugrađani prihvatili i uživali u njegovanju narodne tradicije naših predaka. Nakon uvodne najave voditelja Maria Pavića, auditoriju se obratio predsjednik KUD – a “Ploče”, gospodin Niko Orepić koji je srdačno pozdravio goste i publiku te otvorio folklornu noć.

Program su otvorili najmlađi folkloraši KUD – a “Ploče” s točkom “Igre i plesovi neretvanskog kraja”. Nakon naših najmlađim, nastupili su stariji folkloraši iz Ploča koji su uz pjevačku podršku “Neretvanki” izveli  Neretvu”. Kao treći nastupili su gosti KUD – a “Krenica” iz Gale – Sinj, koji su uz veliko odobravanje publike izveli  “Sinjsku svadbu”.


HKUD “Herceg Stjepan” iz Blagaja – Buna otpjevao je pjesme posvećene Hercegovini. Dok su gosti iz KUD -a “Mišnjice” iz Žrnova, otok Korčula otplesali splet korčulanskih plesova i kod publike izazvali oduševljenje, kao i HKUD “Sv. Ante” iz Dretelja  sa izvedbom plesova zapadne Hercegovine.

Naši kudvci su potom uz pjesmu “Sve se more” izveli “Neretvansku poskočicu”, da bi folklorni dio završio kako i priliči – “Završnim plesom iz opere Ero s onog svjeta” u izvedbi gostiju iz Gale.

Gostima su na kraju programa podjeljene zahvalnice i prigodni darovi na sjećanje na predivnu noć i naš grad. Pored gostiju, gospodin Niko Orepić zahvalio je Gradu Pločama na besprijekornoj podršci, gospodinu Denisu Batinoviću Pekmi, samozatajnoj ženi “zlatnih ruku” Franci Žderić, našem odličnom kuharu Marku Majstroviću – Markiši, a naročito ravnateljici Srednje škole u Pločama, Ini Žderić na velikoj pomoći.

Druženje folkloraša i uzvanika se nastavilo na terasi Doma kolture do kasno u noć. A mi možemo zaključiti da je bilo ugodno primati pohvale gostujućih skupina na uzornoj organizaciji i dočeku, gostoprimstvu Pločana i izuzetnoj ljepoti našeg grada.

Tekst i foto: Kud Ploče