Kultura

Borg McEnroe u pločanskom Domu kulture!

Borg/McEnroe, drama
Dom kulture Ploče, 14.10.2017. u 20 sati

Sportske su drame u svijetu filma posebno zahtjevna forma. Potrebno je na efikasan i uvjerljiv način na gledatelja prenijeti sve emotivne zahtjeve koje put k uspjehu u određenom sportu nosi. To je donekle jednostavno u djelima fikcije, gdje su i sportaši i uspjesi djelomično ili potpuno izmišljeni. No kada redatelj radi sa stvarnim događajima, on uvijek vaga između objektivnosti i subjektivnosti, između stvarnosti i fikcije.

Radnja filma bazira na stvarnim događajima i razvija oko tenisa. Borg/McEnroe donosi nam sukob između tenisača iz samog naslova – Björn Borga i Johna McEnroea. Borg je već četiri puta bio prvak Wimbledona i cilja na rekordni peti put. McEnroe je mlada nada u usponu i trenutno jedini tenisač koji se može suprotstaviti Borgu. Veliki je pritisak i na jednom i na drugom. I sve do samog kraja gledatelj ostaje na ivici svog sjedišta u iščekivanju trenutka kada će jedan od njih popustiti i završiti na drugom mjestu.
Film Borg/McEnroe ipak je, pored svega, film o karakterima.  Borg je, kako ga mnogi uspoređuju, poput mašine, bez emocija i nevjerojatno snažan. McEnroe je s druge strane ipak više od krvi i mesa, lako se razbjesni, naizgled slabašan, ali tehnički opasan tenisač. No upravo kratki flashbackovi pokazuju nam širu sliku: jedan i drugi su u velikoj mjeri karakterom isti ljudi. Njihovo djetinjstvo i ljudi koji su utjecali na njih učinili su ih onakvim kakvi su danas te će kroz duel jedan drugog učiniti, ne samo boljim tenisačima, već i boljim ljudima.

Meč koji su Borg i McEnroe odigrali u finalu Wimbledona definitivno je jedan od najzanimljivijih i najnapetijih. Za sve one koji nisu vjerni pratitelji tenisa niti su upoznati s ishodom ovog meča, film uspijeva stvoriti napetost koja će ih zaista držati do samog kraja.
Fenomenalne glumačke izvedbe, dobra scenografija i još bolja dramska napetost, film Borg/McEnroe više je nego dobra sportska drama. Svakako vrijedna gledanja.

Vidimo se u Domu kulture Ploče!
14.10.2017. s početkom u 20.00 sati.
Cijena ulaznice je 20 kn.