Kultura

BJELOVAR: Premijera dokumentarnog filma “Bitka za Neretvu”

Ne pamti se kada je publika u Domu kulture s toliko emocija, ushita i zanosa bučnim opetovanim pljeskom nagradila, pozdravila i ispratila neki kulturni događaj kao što se dogodilo na premijeri dokumentarnog filma “Bitka za Neretvu” autora Tibora Javureka, a koji je u 35-minutnom filmu pokazao sav petogodišnji trud, ustrajnost, upornost, odricanje, te litre prolivenog znoja bjelovarskih lađara, a koji su ove godine kao veslačka ekipa pod imenom Bjelovar ekspres bili najveće iznenađenje na tradicionalnom maratonu lađa, osvojivši izvanredno četvrto mjesto.

Ozračje je proključalo posebice kada su na pozornicu zakoračili svi članovi ekipe.

Bačve za naftu – lađa


Film donosi priču od samih idejnih početaka, kada se nekolicina entuzijasta pojavila na neretvanskom maratonu kao početnička amaterska vatrogasna ekipa utrenirana na potoku na “ininim” bačvama za naftu, pa sve do ovogdišnjeg trijumfa kada su stasali u ozbiljnu konkurentsku ekipu i izdigli se do te mjere da su postali ponos svih Bjelovarčana.

O kakvom je podvigu riječ najbolje govori činjenica da je to najveći uspjeh jedne amaterske veslačke ekipe “izvana” u 14-godišnjoj povijesti 22,5 kilometarskog maratona. Rogotinskoj braći naklon do poda Međutim film ujedno pruža naklon do poda susretljivim domaćinima iz Rogotina, koji su kroz prijateljski odnos Bjelovarčane prihvatili kao braću, te im uz smještaj i hranu pružili ono najdragocjenije, savjete kako da još više unaprijede svoju veslačku izvrsnost.

– Sto puta sam rekao, ali još ću jednom ponoviti, način na koji su nas ugostili Rogotinjani, vratili su mi vjeru da na svijetu još uvijek ima istinski dobrih i neiskvarenih ljudi. I zato vam još jednom od srca hvala i kapa do poda – istaknuo je Tibor Javurek.

O nevjerojatnim i nezaboravnim iskustvima publici su dojmove podastrli i članovi ekipe, kapetan Tomislav Smrček, te kako ga sami dečki zovu “tata” ekipe Dinko Tandara. Ponešeni ozračjem svojim su Bjelovarčanima rekli da će dogodine u grad donijeti pobjednički štit kneza Domagoja.

Projekciju dokumentarca pjevačkim su nastupom oplemenili klapa Bjelovar i klapa Rogotin, a čiji su članovi bili počašćeni lovorikama i uzvraćenim gostoprimstvom.

tekst i foto: Večernji list