Kultura

Bili smo na otvorenju izložbe „My way“ Andriane Nikolac – i ostali oduševljeni!

Jučer je u prepunom Pučkom otvorenom učilištu otvorena druga samostalna izložba pod nazivom „My way“, naše Pločanke Andriane Nikolac. Ostali smo oduševljeni kako izložbenim radovima (u koje nismo ni sumnjali) tako i ogromnom posjetom. Odavno Pučko otvoreno učilište nije bilo toliko puno kao sinoć, dio posjetitelja je doslovno ostao u hodniku. Atmosfera je bila sjajna, upravo kakvu autorica i zaslužuje.

Prenosimo osvrt i dio fotografija sa službenih stranica Pučkog otvorenog učilišta:

Pred mnoštvom posjetitelja i u svečanoj atmosferi POU Ploče otvorena je druga samostalna izložba fotografija Pločanke Andriana Nikolac. Izložba pod nazivom „My way“ oduševila je sve okupljene, a time svakako i potvrdila intenciju Pučkog otvorenog učilišta Ploče za daljnjim istraživanjem i prepoznavanjem kvalitete rada fotografa amatera, omogućavanjem prezentacije još uvijek skrivenih radova, te poticanjem građana Ploča i šire, na promišljanje o fotografiji i bitnosti trenutka zarobljenog u fotografiji.


Neočekivano velik odaziv posjetitelja samo je jedan od dokaza koliko se cijeni i voli Andrianina fotografija, način na koji izaziva emocije, divljenje i strahopoštovanje naspram ljepote prirode iza fotoobjektiva.

Pod dojmom večeri i s izrazitim ponosom Andriana je zahvalila organizatoru, sudionicima programa kao i svim posjetiteljima na odazivu, potpori i iskrenoj zaljubljenosti u fotografiju.

U poruci podrške Andrianu je pozdravila i Udruga Dani Neretve u Zagrebu.
“Od srca čestitamo Andriani i Pučkom otvorenom učilištu Ploče na organizaciji izložbe prekrasnih fotografija našeg neretvanskog kraja.
Ljepotu ovih fotografija doista nije teško prepoznati, a trud, upornost i neobično velik talent koje je Andriana uložila u fotografiranje treba cijeniti i podržati.
Veselimo se Vašem okupljanju, ali pozivamo autoricu i organizatora izložbe da nam dozvole istu ovu izložbu organizirati u sklopu već tradicionalne manifestacije Dani Neretve u Zagrebu, koja će se održati ove godine u mjesecu listopadu.
Neka naši Neretvani i prijatelji Zagrepčani također dobiju priliku uživati u ovim prekrasnim fotografijama.
Iskrene čestitke te srdačan pozdrav svima nazočnima.“ , stoji u poruci Udruge Dani Neretve u Zagrebu i predsjednika Antonia Volarevića.

Glazbeni program svečanog otvorenja upriličile su Dora Boban i Lucija Kraljević, dok su stručnu recenziju i onu iz oka promatrača dale Senka Marinović i Milijana Rončević.

„Hvala Andrijani, što nas je okupila ovdje već drugi put. Večerašnjim odabirom predstavila nam je Naše ušće . Ona portretira ušće, opisuje nam bezvremensko ušće, njegov pasivni vanjski izgled čiste prirode i iznimne ljepote koji je naprosto zadan baš tako čaroban u mnoštvu trenutaka . Priroda se stalno mijenja i ne vidimo tu ljepotu u kojoj živimo. Ušće kao tema čest je izazov fotografima zbog specifične igre svjetla na vodi i dugih čistih ploha. Tema je neiscrpna jer je i promjena svjetla neiscrpna.
Aktivno ušće je druga tema. Interakcija s ljudima je priča o nadahnuću. Već i sama trupa govori o ljudima. Fotografija bilježi naše misli jer blagodati ušća mijenjaju način reflektiranja svjetla s naših lica.
Ništa nećemo doživjeti drugo gledajući fotografije do onoga što smo već imali u sebi.
Što je fotografija – ona je svjetlo , vizualna senzacija. Ne fotografiramo predmete, pejzaže, ljude. Fotografiramo svjetlo na njima. Hvatamo sklad u trenutku. Zaustavljamo ga da bi ga uživali.
Andriana Nikolac je primjer kako strast daje životnu smisao kad je jednom otkrijemo i kako se onda dalje ostvarujemo u njoj. Hvala joj na strasti prema fotografiji i na dijeljenju radova s nama. Pod njenim utjecajem i mi ćemo možda kadrirati svijet golim okom u vožnji ili slagati omjere boja i tekstura odjeće na sebi. Umjetnička fotografija nas uči gledati bolje. Netko je ovdje oduševljeno rekao – nikad to nisam tako gledao! Sve nam je stalno pred nosom! Ako stvorimo naviku otkrivanja lijepoga možda ćemo komponirati svoj dan, izbaciti iz njega sve što nije lijepo, možda ćemo dati bolji kadar svom životu, odrediti što hoćemo a što ne po zakonu estetike.
Andrijana nas zato oplemenjuje da stanemo na trenutak i shvatimo zajedno s njom da je ljepota medij za življenje, ljepota u svemu i svaki dan. Otkrivanje lijepoga je nagon, strast i motiv svakog umjetnika.“, između ostaloga rekla je Senka Marinović.

„Prije njene prve samostalne izložbe trebalo je samopouzdanja, a i hrabrosti za sakupiti na jedno mjesto i odlučiti što će nam od svojih fotografija pokazati.
Na ovoj drugoj izložbi, već ju je pogurala i odgovornost da nam ne zataji svu novu ljepotu prirode i detalja koje je uočila, ne izmislila. Jer sva ova ljepota je tamo negdje oko nas, Bogom dana, samo ju je ona podijelila u trenutke koji bi nam vjerojatno prošli nezapaženo da ih njeno oko i objektiv nisu tako uokvirili.
Izazvane emocije ostavlja nama na prosudbu, svaka pojedina ovisi o onome što nas pokreće.
Od početka života, samoće, preispitivanja duše i smirenja.
Njena fotografija mi potakne tako potreban proces razgovora sa sobom, bavljenja s mislima koje svakodnevica inače potiskuje i ostavlja za neke druge, mirnije trenutke.
U svakoj dinamici pijeska i ćakuli galeba uokviri poligon za naše vlastite misli koje nailaze i rješavaju neke naše osobne priče.
Lijepo je biti izazvan s toliko ljepote, rješavati nemire i pomiriti se sa sobom kroz ovakve prikaze.
Mogla sam, Andriana, sto puta proći onom cestom, ali kad sam je vidjela na tvojoj fotografiji i naručila izraditi za na zid, postala je svakodnevno – ne cesta – nego „moje putovanje“. Hvala ti, nastavi gledati kroz objektiv na takav svoj jedinstven način, obogaćuješ nam život i ujedno zahvaljuješ prirodi za ljepotu.“, u svom izlaganju rekla je Milijana Rončević.

Na sebi svojstven, zanimljiv i osebujan način izložbu je službeno otvorila Snježana Đelmić.

Večer koju ćemo dugo pamtiti zaključena je pjesmom, domjenkom (Meira, torta je vrh ) i zajedničkim druženjem svih posjetitelja.

Izložba „My way“ otvorena je do 05.04.2018. godine.

Foto: POU Ploče