Kultura

Arheološka senzacija u Baćini – groblje staro 2300 godina!

mario radaljac u baćini by ante šunjić / slobodnadalmacija.hr

U Baćini, pokraj Ploča, uz samu Jadransku magistralu pronađeno je groblje staro 2 300 godina. Pojedine nalaze, koji su jasno najavili da se radi o prepovijesnome groblju iz helenističkoga perioda, kraj 4. i početak 3. stoljeća prije Krista, pronašao je još 2009. godine, nakon proširenja državne ceste na ulazu u Ploče, Mario Radaljac, sadašnji kustos Arheološkoga muzeja u Splitu.


Riječ je o višestrukim ukopima s ratničkom opremom. Uz pokojnike je pronađena veća količina oružja (bodeži, koplja), luksuzne keramike, staklene perlice veličine manje od dva milimetra, novčići grčkoga podrijetla, prstenje, autohtona ukrašena gruba keramika i slične zanimljivosti. Veliki dio predmeta najvjerojatnije je trgovinom dopremljen iz grčkih kolonija iz južne i sjeverne Italije. Luksuzna roba polagala se u grobove kao grobni prilozi, a primjećen je ritual namjernoga razbijanja luksuznih keramičkih posuda na cijelome području lokaliteta. Te posude pretežno su služile za ispijanje vina.

Lokaliteti ovakvoga tipa izrazito su rijetki i po atraktivnosti predstavljaju pravu arheološku seznaciju. Prema preliminarnoj analizi pronađeni materijal je podrijetlom sa širega područja Sredozemlja i s balkanskoga poluotoka. Voditelji istraživanja su ravnatelj arheološkog Muzeja u Splitu, mr. sc. Damir Kliškić, i kustos Mario Radaljac, a u istraživanju lokaliteta sudjelovali su još kustosica Arheolokog muzeja u Splitu Jelena Jovanović, diplomirana arheologinja i vježbenica Arheolokog muzeja Split Ivana Klaić i student Arheologije Petar Panza. Novac za istraživanje lokaliteta osiguralo je Ministarstvo kulture. Istraživanje lokaliteta je dosta zahtjevno, s obzirom na blizinu promenice i montažnu skelu visoku oko šest metara.

Zbog loših vremenskih uvjeta koji su pratili jednomjesečno istraživanje, te kroničnog nedostatka novca, prva kampanja je završena, a lokalitet će se, ukoliko se pronađu potrebna financijska sredstva, nastaviti istraživati u proljeće 2015. godine. Kliškić i Radaljac su zahvalili lokalnom stanovništvu koje im je pružilo prijeko potrebnu pomoć u istaživanju. U cilju što boljega upoznavanja lokalnoga stanovništva o nalazima u Baćini, organizirat će se predavanja i izložba pronađenih artifakata.

Tekst i foto: Ante Šunjić
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.