Kultura

Ana Mušćet osvojila Grand Prix 57. zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti

Projekt “Horizont” Ane Mušćet, jedan od rijetkih u recentnoj hrvatskoj umjetnosti koji se bavi sudbinama nestalih u Domovinskom ratu i poraću, osvojio je Grand Prix 57. zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti, objavljeno je u utorak na dodjeli nagrada u Meštrovićevom paviljonu

Žiri – Vanja Babić, Branka Benčić, Iva Čurić, Petra Šarin, Leila Topić, Matko Vekić i Josip Zanki ocijenio je kako nas “u razgraničenju neba i zemlje – a što je značenje pojma horizont – umjetnica odvodi na obale Dunava, potičući našu sućut i inzistirajući na pitanju možemo li zamisliti godine i godine nemogućnosti odlaska na grob voljene osobe”.

Baveći se temom umjetnica je putovala Vukovarsko- srijemskom županijom i razgovarala s predstavnicima udruga koje traže nestale, a na jednom od putovanja, u općini Lovas, pronašla je biljku ruj koja u njezinoj interpretaciji postaje svojevrsni simbol neoznačenih grobnica ili praznih grobova.


Žiri je Grand Prixom (20 tisuća kuna) rad nagradio “zbog iznimne složenosti rada, nužnosti teme koju obrađuje, vizualne začudnosti kao i plodne procesualnosti odnosno medijske širine”.

Uz predavanje Lidije Butković Mićin o povijesti Salona, predstavljena je nova web stranica i novi vizualni identitet kojeg potpisuje Studio Hrvatin.

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.