Kultura

Ana Musa: Nemamo ništa osim morala i ljubavi za svoj grad i svoju Neretvu

Tekst sa bloga Lijepa naša prenosimo u cijelosti:

Ruka na srcu ili novčaniku

Dok mi u subotnje jutro pod prozorima tuku pikameri, bageri i ostala građevinska artiljerija koja me potpuno izluđuje, razmišljam o  našem lijepom, malenomom gradu u budućnosti. Što će biti s njim, što s građanima, što sa našim zdravljem, kiselim kišama, strancima koji će polako mijenjati strukturu, običaje i izgled ovoga kraja.


U Ploče će – ako se monstrum bude gradio – doći neki strani ljudi, koji će za ovaj kraj imati ljubavi točno onoliko koliko je ima i ova struktura koja sve to prodaje, sa rukom na novčaniku, uz gromke povike o jedinoj želji da se otvore nova radna mjesta. Ako je doista istina da se u Luku prijavilo više od 1000 ljudi (neki tvrde čak i dvije) koji žele raditi u „ćumuruši“, jasno je da su to ljudi  bez posla, kojima je rad u TE zadnja nada u spas obitelji. Ti ljudi, koji  sada vjeruju da će raditi, tek će poslije shvatiti koliko su bili manipulirani. Na svojoj prezentaciji u Pastoralnom centru, ekipa je jasno dala do znanja da je to samo 150 mjesta za visokoobrazovane kadrove. Misli li netko da će to biti Neretvani, grdno se vara. Nekoliko njih – da, stotinu i pedeset – ne!

Ekipa ima svoga mačka Macana (koji prede svoje smrtonosne niti oko Neretve) koji preko njih laže naveliko i naširoko. Najprije su govorili o zapošljavanju 350 ljudi, o 50 milijuna ekološke rente gradu (za što, ako je sve to bezopasno?), sada su to spustili na 150 radnih mjesta i 40 milijuna rente. Ako odluka o gradnji bude donesena, ne brinite, još je puno laži koje ćemo saznati. Stručnjaci tvrde da nema toga filtera koji može zaustaviti mikročestice od 67 elemenata, od kojih je preko 20 kancerogeno. Kod stručnjaka Begovića to je najprije bilo nula , pa je onda bila veličina jedne žlice, ali nije rekao je li to u sat vremena, dnevno, godišnje. Glavno da se istina sakriva i narodu laže. Što sve ekipa zagovarača TE govori i čini, živ čovjek ne može vjerovati.

Jučer sam saznala kako sam i sama bila među materijalima za sjednicu Gradskoga vijeća, kao odgovor na vijećničko pitanje o brani. Obzirom da ekipa nema ama baš nikakvog kompromitirajućeg materijala o meni, trude se poljuljati moj ekološki, ali i ljudski integritet na način: rekla, obećala Ana Musa……Treba građanima pokazati: eto, ona rekla da brane neće biti, a pogledajte sad!  Tako će vam biti i sa termoelektranom, a tako je i sa trafo stanicom jer ja tako kažem! Ja sam gradonačelnik!

Idemo redom: Tko sam ja za Vas, gospodine gradonačelniče? Obična građanka Ploča koja se 18 godina BESPLATNO bavi zaštitom okoliša. Naglašavam riječ „besplatno“ da i drugi to shvate, jer sami to već znate. Plaća za Vaš rad je 12.500 kuna, moj rad je besplatan. Jesam li bila, ili sam danas gradska vijećnica (Županijska jesam zahvaljujući Metkovcima, ne Vama), član bilo kakve stranke, institucije koja donosi odluke u Gradu Pločama , bilo kakav faktor koji može utjecati na bilo što? Nisam, i to znate. Koliko sam Vas puta  molila da nešto  učinite meni ili nekome mome? Molila sam u Vašemu prvomu mandatu da nam date prostor za mlade iz udruge Lijepa naša, i niste nam ga nikada dali. Molila sam da nam financijski  pomognete da nakon devet tiskanih brojeva eko lista za mlade Lijepa naša Neretva nastavimo sa edukacijom mladih o Neretvi kroz taj list, i niste nam dali – ni za list, ni za Udrugu, i više vas nikada nisam ni tražila, niti smo već godinama dobili ni jednu jedinu lipu od Grada.

Jeste li  bili na javnoj raspravi o brani koja se održavala  u Kominu.? Ja jesam, i pitala sam kao i mnogi Kominjani o onome što nam se sprema. Jeste li Vi tražili pomoć kod EU institucija za Neretvu, jeste li išli kod EU ministra Vandorena u Zagreb? Ja jesam, sve sam činila da spasim ovaj naš donji dio ispod brane. Znam ja dobro da ste i Vi protiv brane, ali što ste učinili? Netko je u Gradu napisao primjedbu, je li to Vaše činjenje? Jeste li Vi od Visokog upravnog suda  tražili da se  poništi Rješenje u kojem se gradnja brane na rijeci Neretvi kod Komina ocjenjuje kao povoljna za okoliš (ovdje ne govorim o lokacijskoj dozvoli, taj sudski proces još nije gotov). Udruga Lijepa naša je podnijela tužbu i izgubila spor, ali mi smo činili sve, ama baš sve što se moglo da brana bude na drugome, nama ispod Opuzena povoljnijem mjestu. Izvrnutim tezama, Vi moje osobno činjenje, i Vaše osobno nečinjenje pretvarate u svoj uspjeh, a krivnju zbog (još uvijek upitne) gradnje brane svaljujete na mene. Na vijećničko pitanje odgovarate mojom slikom sa ministrom Vandorenom sa bloga  i člankom RASKLIMANA BRANA. To je Vaša obrana, ali i način da kažete narodu:eto, to je ta što vas vodi u borbi protiv termoelektrane.
Vi imate sve: novca koliko vam treba za lobiranje dušmanskih ideja, imate političku, a i izvršnu moć i vlast. Što još imate, što Vam je još ostalo od onoga dobroga, dragoga mladoga čovjeka koji obećava?  Mi, članovi Inicijative i Udruge „Pravo na zdravi život“ i  „Građani za grad Ploče“ nemamo čak ni  deset dekagrama kave na sastancima, nemamo ništa osim morala i ljubavi za svoj grad i svoju Neretvu. I imamo čisto srce tamo, na lijevoj strani, gdje mnogi danas drže ruku, a ispod nje je samo pun novčanik i ništa više.
Gospodine gradonačelniče, znate li biblijsku priču o Davidu i Golijatu? »Samo dođi« rekao je Golijat »i dat ću tvoje tijelo pticama i životinjama da jedu.« Ali David je rekao: »Ti ideš protiv mene mačem, kopljem i štitom, a ja idem protiv tebe u ime Božje. Danas će Bog dati tebe u moje ruke…« Neću dovršiti citat, jer netko može protumačiti da se prijetim. Ja znam da sam samo mali David,  osa koja i onako  malena i beznačajna ponekad   može biti sudbonosna.

Za one koji imaju alergiju na ose, naravno!

Ana Musa

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.