Kultura

Amir Saračević, solist sarajevske Opere, otvorio Splitsko ljeto

Tenor Amir Saračević, solist sarajevske Opere i bas-bariton Ivan Šarić, odabrani su kao solisti u novoj ambijentalnoj produkciji opere Rigoletto, Giuseppea Verdija, kojom su sinoć na Peristilu otvorili festival  Splitsko ljeto.

Saračević pjeva ulogu Vojvode od Mantove, dok je uloga Monteronea povjerena je bas-baritonu Ivanu Šariću.

Velika je čast za sarajevske pjevače sudjelovati u ovoj međunarodnoj produkciji, a još je važnije reći da ovo nije prvi put:


„Na poziv HNK Split 2015. godine radio sam operu Carmen sa ulogom EskamilA, a iste godine sam dobio poziv za ulogu Abimelecha u operi Samson i Dalila, što je bio moj prvi nastup na festivalu Splitsko ljeto. Ujedno, to je bilo i prvi put da na  gostovanju u istoj predstavi pjevam s ocem, Ivicom Šarićem, koji je također u toj predstavi pjevao Starog Izraelca. Narednu godinu je pozvan i moj brat Leonardo,  te je nastupio kao Egipatski kralj u operi Aida koja se decenijama izvodi na kultnoj festivalskoj sceni, splitskog Peristila” rekao je za Radiosarajevo.ba Ivan Šarić, koji je trenutno u Splitu na svakodnevnim probama.

Autorski tim, kako za Aidu, tako i za Rigoleto, provjereno je dobar  – karizmatični dirigent Ivo Lipanović, a režiju potpisuje maštoviti Dražen Siriščević.

Osim premijerne, predviđena je još jedna izvedba 17. srpnja.

“Priča o Rigolettu smještena je u renesansu, u 16. stoljeće. Verdi ju je uglazbio u 19. stoljeću, a mi je sada u 21. postavljamo u našem vremenu. Sam nas je Verdi na to uputio – ni on se nije bavio povijesnom rekonstrukcijom, nego ga je čitao kao suvremeno i svevremensko djelo. Vojvoda od Mantove je moćan, drzak i opasan čovjek, a takvo je i njegovo okruženje. I svi su dvorjani isti kao i gospodar, bez moralnih vrijednosti, a čine što požele jednostavno zato što mogu.

Svi znamo takve ljude. Rigoletto živi u tom društvu, mrzi ih, ali s njima i surađuje – i takve ljude svi znamo. Jedina Gilda u tom svijetu na mržnju ne odgovara mržnjom i na zlo zlim; ona se nudi kao žrtva i time prekida lanac mržnje. Neki kažu da je njezina žrtva glupa i uzaludna, ali nije tako. Ta žrtva nosi iskupljenje”, kazao je Dražen Siriščević na konferenciji za medije uoči otvaranja Splitskog ljeta.