Kultura

AKO NISTE ZNALI: U Baćini se nalazi ranokršćanska bazilika sv. Andrije iz 6.stoljeća – FOTO

Ranokršćanska bazilika sv. Andrije u Baćini

Na području Sladinca u Baćini nalaze se ostatci/ruševine kršćanske crkve posvećene svetom Andriji koja datira u 6. stoljeće. Samom objektu pristupa se s Jadranske magistrale, na relaciji Split – Dubrovnik. Ostaci same građevine vidljivi su tek prilikom ulaska u njezin prostor koji je izvana dijelom zaklonjen zidovima novonastalih građevina, kao i stablima oko same crkve i unutar nje.

Današnje zdanje nalazi se s desne strane ulaza u samo dvorište privatne kuće Vitka Tomaševića, samog zaljubljenika u arheologiju i povijest koji uvijek radosno i s osmijehom dočekuje prolaznike koji navrate u obilazak same crkve i kojima prepričava povijest same crkve i arheoloških spomenika Baćine kojih zaista ima mnogo.


U dogovoru s Gradom Ploče i nadležnim institucijama planira se uređenje/raščišćavanje prostora unutar samog objekta i postavljanje info tabli i prikaza povijesti samog objekta.

Crkva svetog Andriju slavi 30. studenog.

Sveti Andrija, kao i brat mu Šimun Petar, bijaše učenik Ivana Krstitelja, ali i jedan od prvih Kristovih apostola, po zanimanju ribar. Svoj je život položio mučenički za vjeru koju je ispovijedao i propovijedao. U likovnim prikazima sveti Andrija nalazi se pribijen na križ u obliku slova X što ukazuje na način njegove muke i smrti. I dandanas u cestovnoj signalizaciji, na mjestu izričitog zaustavljanja, nalazi se upravo slovo X koje podsjeća na križ na kojem je sv. Andrija razapet, i na samo nazivlje koje nam je ostalo, Andrijin križ. Zaštitnik je ribara, zazivlju ga u bolesti grla i kostiju. Mole mu se djevojke za sretnu udaju i pronalazak dobrog životnog druga.

Tekst i foto: Župa Baćina i Plina-Stablina

 

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.