Kultura

Akcija Crna tabla – Velike pare

Gdje god dođeš, s kim god se vidiš, u Pločama se postavlja samo jedno pitanje: jesi li ZA ili PROTIV? Riječ je, naravno, o termoelektrani, koju od milja zovem ćumuruša. Do jučer su nam stalno govorili o ćumuruši od 800 MW, a jučer izađe na vidjelo ono što i ja, ali i mnogi drugi informatički obrazovani građani znaju: dvije ćumuruše od po 800 MW. Naprosto monstruozno!

U razgovoru sa ljudima može se svašta saznati, pa sam tako informirana da će ured gosp. Begovića biti tu, među kafićima, gdje je nekada bila jedna zenička agencija pri Luci, i da će imenovani gospodin tu uredovati svakog petka. Navodno, njegova je plaća za ovo što radi 300.000 eura, a radnici Luke koji su se od straha uvukli „u se“ neka se propitaju je li to istina, i odakle tolika lova. Ja to ne mogu tvrditi, ali da nas sve skupa debelo lažu – e, to je istina. A istina je i da je mačak što prede niti oko Neretve dobio svoju lovu za pola godine unaprijed. Idemo dalje! Oni koji su se prijavili tamo gdje se upisivalo za radove, a rečen mi je i broj koji je zbilja velik (tisuće su u pitanju, budući glasači ZA), moraju znati da ovo nije vrijeme Alije Sirotanovića, kad se ugljen prebacivao lopatom. Sve je to samo luk i voda, od čega će se osvijestiti kada već bude kasno.

U vrijeme kada se skoro poimence zna tko je na kojoj strani, jedna meni posebno draga i cijenjena grupacija šuti. Radi se o Udruzi branitelja Grada Ploča. Naravno, sada će se naći razlog, ali normalni razum ne može prihvatiti nikakav razlog. Oni bi trebali funkcionirati kao i sve druge udruge, ili Gradska, ili Općinska vijeća. Sazoveš sastanak, izložiš problem i tražiš izjašnjavanje. Odluka se donosi većinom ukupnoga ili nazočnoga članstva, ovisno što piše u Statutu, i ona obvezuje sve. Tu nema nikakve filozofije. Ne mogu shvatiti gdje žive ti meni doista dragi ljudi, i zašto šute. Posljedice TE oni sami možda neće osjetiti, ali kopaju grob svojoj djeci, to je sigurno.


Reče mi jedan poznati Pločanin: 1991. imali smo akciju „Zelena tabla – Male Bare“ i svi smo se odazvali. Ovo je za nas isto kao onda, strašno i presudno vrijeme, ali ovo je akcija „Crna tabla – velike pare“. Što je u pitanju? Sve koji danas šute stići će njihova šutnja u budućnosti, ali bit će kasno da progovore. Više ih neće imati tko slušati.

Ana Musa

lijepa-nasa.bloger.hr