Kultura

80 GODINA SLOBODNE Coce: Kupi kruv i ‘Slobodnu’, ako fali – kruv ne nosi…

Iz pera Denisa Batinovića Pekme, autora Cocina hita “Kada umren umotan u bilo”, proizašla je skladba simpatična naziva “Kupi kruv i ‘Slobodnu’”, koje se prisjećamo povodom 80 godina Slobodne Dalmacije, novine koja se obavezno kupovala i kupuje u svakoj kući, u svakom mistu.

– Ovo je stil glazbe koji gajim od svojih početaka. Nitko nije predstavio Dalmaciju na jedan ovakav način: maslina majka, a žena loza. Uz to, podržavan i naše novine! Ma, Pekmin je tekst i dici velika poruka – govorio je nekoć Vinko Coce, koji je s pjesmom “Kupi kruv i Slobodnu” nastupio na Splitskom Festivalu na Prokurativama.

– Htio sam poklonit pismu “Slobodnoj” za sve ono što je do sada pratila iz života dalmatinskog čovika. Ako nisi izaša u “Slobodnoj” – nisi ništa ni napravija – tvrdi Denis Batinović Pekma, definirajući Slobodnu Dalmaciju kao “prikaz dalmatinske ponistre“.


– Kad je otvorimo, to je to. “Slobodna” je svakog od nas stranicama dodirnula. Nekog osmrtnicom, nekog sportom, nekog crnom kronikom… A nekog i kulturom. I ne možemo bez nje. Zato i je prva zapovid dalmatinska – kaže skladatelj iz Ploča.

STARA ĆE SE ISTI KORA, AL’ ĆAKULA ZNAT SE MORA…

Povuci tavaju da se friži vide

I prospi riči da mi duša mrzne

Dok škoji se bude ka bisera niske siti se prve zapovidi dalmatinske

Kupi kruv i “Slobodnu”, ako fali, kruv ne nosi Stara će se isti kora, al’ ćakula znat’ se mora

Dicu smo slali, pineze dali, nek’ trču bosi Kupi kruv i “Slobodnu“, ako fali, kruv ne nosi Maslina majka, a loza žena Suzu nam pije dalmatinska zemlja

Dok škoji se bude ka bisera niske Siti se prve zapovidi dalmatinske…

Foto: Youtube Screenshot

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.