Kultura

5 zabluda o Pločama, ekologiji, turizmu i termoelektrani

Donosimo razmišljanje jednog našeg čitatelja koji je svoju iscrpnu analizu objavio na našoj FB stranici:

Raznorazne interesne skupine, udruge i dobronamjerni susjedi pokušavaju predstaviti cijelo pitanje TE kao načelno i emotivno, a nije tako. Realnost se u bitnome razlikuje od postova i poruka kojima vas bombardiraju svaki dan.
1. Ploče su divan mediteranski grad sa prekrasnom prirodom? U stvarnosti, Ploče su lijepe samo nama koji smo u tom kraju odrasli. Ostali ga vide kao socrealistički betonski blok, sa pogledom na luku, i mutnim zaljevom okruženim brdima sa vojnim objektima. Luka je došla prva, crkva zadnja.

2. Termoelektrane su objekti u dalekim zemljama iz kojih kulja crni dim? Evo prilažem jučerasnje slike termoelektrane Plomin, smještene u predivnom zaljevu naše najbogatije i turistički najuspješnije regije-Istre. Iz pristaništa se ugljen transportira konvejerom. Nema naslaga pepela, nema crnog dima. Svega 5-6 km zračne linije od Plomina nalazi se Rabac, turističko mjesto sa cca 30 hotela i najmanje 5000 privatnih apartmana.


3. Termoelektrana bi ugrožavala ekosustav Neretve, močvarna staništa i Metković? Melioracijom su se po prvi puta u dolini Neretve stvorili uvjeti za dobar život ljudi, no time je uništena močvara u najmanje 80% površine. Najveći neprijatelj joj je privreda u BiH. A najveći problem Metkovića su poplave i nezaposlenost.

4. Ekolozi i SDP su protiv, a HDZ je za Termoelektranu? Iz nedavnih vijesti jasno je da je prijedlog došao izravno od Ministarstva gospodarstva, SDP-ove vlade. Mislite li da će se u konačnici vladi usprotiviti lokalni ogranak? Mirela Holy je takodjer za elektranu, pitanje je energenta. Jednostavno- država nema izbora, uvozimo neodržive količine energije, i na jugu RH je nužan veliki energetski objekt koji funkcionira i ljeti, kada su akumulacije suhe, a potrošnja utrostručena. Tko je od vas prije 20 godina imao klimu u stanu? A danas?

5. Termoelektrana može biti negdje drugo? Ako na trenutak zamislite da ste predsjednik vlade RH, i da morate, hitno, sagraditi na potezu od Splita do Dubrovnika za 200 mil EUR jedan energetski objekt, te jedan turisticki objekt za jos 200 mil EUR, nagradno pitanje je:
A) gdje biste vi osobno investirali u elektranu ( prometna infrastruktura, mala naseljenost, ograničen utjecaj na turizam). Vrlo vjerojatno – Ploče.
B) gdje biste vi investirali u turistički objekt ( ekologija, plaže, sadržaji, očuvana baština)? Vrlo malo je vjerojatno da su Ploče ičiji izbor…

Rat je završio prije 20 godina. Luka je na koljenima, turizma ima samo u tragovima i neće ga biti u našem kraju u mjeri u kojoj bismo željeli. Termoelektrana nema veze sa problemima uzrokovanim Azbestom, antracitom, smetljistem ili kolektorima. No kroz sveobuhvatan projekt (na čemu se može inzistirati) se svi ti problemi mogu riješiti. Može se i mora raspravljati o vrstama energenta, veličini TE, mikrolokaciji, nadzoru emisije plinova i čestica, o tome da se u istoj investiciji riješi pitanje odlagalista otpada (recimo spalionica negdje u našim brdima sa autoputem, npr Nova sela) i tako spase jezera, itd…
Zabluda je da Ploče imaju brojne druge opcije razvoja. Pola svake generacije maturanata odlazi zauvijek. Nažalost, ali je tako. Dobro je da termoelektrana nije ni približno tako loše rješenje kakvim ga žele prikazati, standardi EU se ne mogu više zaobići. Moguće je da postoje bolja a realna rješenja, i točno je da je TE praktički-zauvijek.
Najlošije je da sve ostane kako je danas.
Ne zviždite po cesti- razmišljajte, pitajte, tražite informacije…odlučite svojom glavom.
Nije dovoljno reći što ne želite, morate odlučiti što i kako od stvarnih opcija za cijeli ovaj kraj.

Lijepi pozdrav,
Marijo Volarevic