Dan D

DAN D: Ploče zaslužuju bolje

Teško mi je gledati ovako sa strane što se događa u Pločama, kad ti je gotovo čitava obitelj dolje, svakako nije svejedno ako se događaju stvari koje se događaju. I onda mnogo promišljaš o tome, taj osjećaj nemoći kad si osuđen sve promatrati iz daleka stvara neku tjeskobu. A dodatnu stvara taj dojam da se ponovno pokušavaju relativizirati stvari koje se ne bi smjele relativizirati.

Čovjek je umro na kućnom pragu i to nikako ne može biti dobro, definitivno se treba istjerati na čistac što se dogodilo i kako je došlo do propusta. Jer, propusta je bilo, ljudi ne bi smjeli tako umirati bez da im je itko bar pokušao pružiti pomoć. Stoga relativiziranje županijskih čelnika samo može izazvati bijes i pitanja tko je ovdje lud.

A stvar je u konačnici jednostavna, kako ja to vidim. Lijepo se uzmu svi službeni pozivi i preslušaju se, uzmu se i izlisti privatnih poziva tu večer i time bi se objasnila većina događaja i vjerojatno utvrdilo tko ili što je krivo. Jer, zbilja je moguće da je propust samog sustava, ali to onda znači da ponajprije moraju isti tren odstupiti medicinski šefovi u županiji, a u konačnici bi se i po ministarstvima trebalo evidentirati krivce da sustav ne radi. Ako je ljudska greška, onda čovjek mora odgovarati, bar otkazom, i to je to. Ovakvim postupanjem bi se zaustavio ljudski gnjev, tako očekivan kad su ovakve situacije, i optuživanje svega i svakoga. Mora se znati što je bio uzrok i razlog propusta. Ljudski život je prevrijedan da bi ga strpali samo u neku statistiku i nastavili dalje kao da se ništa nije dogodilo.


U ovoj krizi, jer pandemija je to, kriza, pokazalo se da sustav Hitne pomoći u Hrvatskoj nije savršen, daleko od toga. Slučaji u Istri, Velikoj Gorici, a sad i u Pločama to dokazuju. Ma i u Splitu, nije normalno da šef KBC-a vozilom ide po oboljelog od kovida, jer se eto vozaču Hitne ne vozi. To je seoski dernek, a ne organizacija hitne službe. Jasno, medicinski sustav će se braniti od ovakvih navoda, sklonost svakog je da se brani. Ali iako je iracionalno očekivati da se neke promjene rade sada, jer je nemoguće reorganizirati se dok traje pandemija, treba zapamtiti i nešto napraviti kad se stanje smiri.

Danko Radaljac

Možda ti se sviđa

Dan D Kolumne

DAN D: Koronizacija ljudskosti

  Preživio osamdesete i devedesete u Pločama, 20 godina bavio se novinarstvom u Zagrebu. U zadnje vrijeme u Solinu s
Dan D

Nostalgija

  • 5. svibnja 2020.
Ova nova Instragam fora “Ja bih Ploče” baš mi je nekako potaknula nostalgiju za Pločama kakve su bile krajem osamdesetih