Crna kronika

ZBOGOM PETARDE: Kazne su ogromne, nije se za igrati s pucnjavom

S približavanjem Nove godine kreću i priče o detonacijama svih vrsta petardi i pirotehničkih sredstava, s naglaskom na najbučnije, tzv. topovski udari. Uslijed nestručnog rukovanja, bilo je i ozljeda koje su morali sanirati liječnici dubrovačke Opće bolnice, piše Dubrovački vjesnik.

Nema više “piratica”

Ali, od 2. siječnja ove godine, odlukom Sabora, na snazi je izmijenjeni Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, prema je dopuštena uporaba samo pirotehnike klase F1, što su pirotehnička sredstva koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a namijenjena su za uporabu u ograničenim prostorima. Istodobno, hrvatskim su građanima za osobne potrebe zabranjeni nabava, posjedovanje i uporaba pirotehničkih sredstava tzv. klase F2 (petarde “piratice” i slabiji vatrometi) i F3 (pirotehnika srednjeg rizika te “topovski udar” i vatrometi srednje snage). Točnije, F2 i F3 su dozvoljeni npr. poljoprivrednicima za potrebe plašenja stoke, ali i oni pri kupnji moraju predočiti dozvolu koju trgovac dostavlja MUP-u.


Međutim, nije tajna kako se zabranjena pirotehnika već sada, posredstvom interneta, kupuje u zemljama Europske unije gdje petarde još nisu zabranjene. Kako je riječ o poštanskim pošiljkama iz EU, one ne podliježu carinskoj kontroli tako da ih i naši sugrađani bez ikakvih teškoća dobiju kurirskom dostavom na kućna vrata. Još je zanimljivije to da se pri narudžbi nigdje ne traži upis bilo kakvog broja dozvole ili odobrenja, te nema nikakve prepreke da pošiljke stignu kupcima u Hrvatsku, a realna je opasnost kako će još jedan zakon postati “mrtvo slovo na papiru”. A kako nema takve kontrole, još je manje nadzora nad mogućnošću darivanja ili preprodaje takve pirotehnike drugim osobama, tako da se stvaraju izvrsni preduvjeti za cvjetanje crnog tržišta i šverc pirotehnike bez mogućnosti kontrole prometa i zarade.

Visoke kazne

Svakako, prema izmjeni zakona, kaznom od 5000 do 15 tisuća kuna kaznit će se fizička osoba ako rukuje eksplozivnim tvarima, a nije zdravstveno sposobna ili stručno osposobljena, ako unosi pirotehnička sredstva u Hrvatsku ili ako, čak i dozvoljena sredstva, iznosi iz države u količini većoj od dva kilograma, ako pirotehniku proda ili preda ili sudjeluje u prijevozu eksplozivnih tvari, a ne pridržava se propisa o prijevozu tih sredstava. Ista će se kazna izreći mlađima od 18 godina ako koriste pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3. Ta kazna čeka sve koji ih koriste u zatvorenom ili prostoru gdje se okuplja veći broj građana, te sve koji nabavljaju, posjedujue ili koriste petarde i redenike kategorije F2 i F3. A kazna od jedne do 3 tisuće kuna slijedi zakonskom zastupniku djeteta mlađeg od 14 godina koje je koristi pirotehniku.

Petarde nisu igračke!

Podsjetimo, lani je u Metkoviću uslijed nestručnog rukovanja 10-godišnji dječak teško ozlijedio ruku petardom koja mu je eksplodirala u ruci. Kriminalističkom je istragom utvrđeno kako je petardu djetetu dao otac i tako prekršio zakon. Policija ponovno upozorava kako petarde nisu igračke jer mogu prouzročiti teške opekline i rastrgnuća, najčešće šaka, prstiju, lica i očiju te nikako nisu prikladan dar najmlađima.

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške