Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim cijenama

Unatoč količinskim ograničenjima uvoza mesa, i upućenim apelima pučanstvu na moguću pojavu trihineloze i drugih bolesti, brojni stanovnici doline Neretve kupuju svinje za klanje na koridoru u Stocu. Istina, tamo kupljene životinje znatno su jeftinije od onih kupljenih od hrvatskih uzgajivača, ali nitko ne skrbi o njihovu zdravstvenom stanju niti daje ikakva jamstva u smislu ispravnosti mesa nakon klanja. Osim već spomenutih utjecaja nezaobilazan je i podatak da se tijekom ovakve trgovine velika domaća novčana sredstva slijevaju u džepove raznih švercera i prekupaca iz Hercegovine ili Srbije.
Upućeniji u problematiku kazat će kako su u Hercegovini upravo u vrijeme klanja svinja nikle brojne farme s uvoznim svinjama. Takve tvrtke i pojedinci dobivaju dozvole od federalnog Ministarstva poljoprivrede da se svinje izvoze s namjerom za rasplod, da bi se zatim prodale na dalmatinskom tržištu.
Zbog nekontroliranog uvoza svinja u dolini Neretve u posljednje vrijeme propalo je više svinjogojskih farmi. Njihovi vlasnici ističu kako je problemu uvoza svinja potrebno posvetiti veću pozornost kako zbog suzbijanja širenja zaraznih bolesti tako i za osiguranje opstanka onih malobrojnih koji još uvijek nisu ugasili svinjogojstvo. Osim toga, zbog nelojalno niske konkurencijske cijene mesa, koje švercom pristiže iz Hercegovine na dalmatinsko tržište, mesari s cijelog neretvanskog pograničnog područja imaju svaki dan sve manje kupaca. Oni kažu kako im je poslovanje daleko od pozitivnog te da će ako se nešto ne promijeni morati zatvarati svoje objekte.
Uvođenjem prelevmana na uvoz mesa, hrvatska je Vlada pokušala zaštititi domaću proizvodnju, te stimulirati i poticati stočare, koji svakim danom u nemogućnosti prodaje vlastite stoke sve teže žive. Tako je stimuliranje domaće stočarske proizvodnje od nadležnih državnih institucija uz suzbijanje šverca zakonskim putem preduvjet opstanka onih malobrojnih koji se već bave stočarstvom ili se u skorijoj budućnosti namjeravaju njime baviti.

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Slobodna Dalmacija


Možda ti se sviđa

Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške
Crna kronika

Stijena se srušila na cestu: U Pločama je blokirala pola ceste

Velik komad stijene pao je kraj automobila pola kilometra od središta Ploča. Jedan dio se rasprsnuo, a drugi dio je