Crna kronika

Zabila mužu nož u srce: Sud je Karmen (23) pustio na slobodu

Vrhovni sud RH ukinuo je presudu Županijskog suda u Dubrovniku koji je Karmen Matana Đorđević (23) iz Ploča proglašena krivom za ubojstvo supruga Saše Đorđevića (35)…

Vrhovni sud RH ukinuo je presudu Županijskog suda u Dubrovniku koji je Karmen Matana Đorđević (23) iz Ploča proglašena krivom za ubojstvo supruga Saše Đorđevića (35). U studenom prošle godine zbog toga je osuđena na 10 godina zatvora.

Kako piše Slobodna Dalmacija, Vrhovni sud ukinuo je Karmen istražni zatvor i naložio da se okrivljenica odmah pusti na slobodu gdje će čekati novo suđenje.


Sud smatra da se ne mogu objektivno utvrditi razlozi koji su doveli do toga da Vijeće Županijskog suda donese odlučujuću presudu.

Posvađala se sa suprugom

Podsjetimo, Karmen se 7. svibnja 2016. oko 1.00 sat ujutro posvađala sa Sašom u zajedničkom stanu u Ulici kralja Petra Svačića u Pločama. Žustro su se svađali i prepirali te su se počeli i naguravati. Žena se u cijelom kaosu uspjela domoći kuhinjskog noža dugog oko 20 centimetara i zarila ga mužu u prsa. Rana je bila duboka gotovo 10 centimetara, a oštrica je teško povrijedila plućnu arteriju, lijevi dio srca i lijevu koronarnu arteriju. Iako se neko vrijeme borio za život, Saša je ubrzo preminuo.

Sudsko vijeće je u obrazlaganju presude reklo kako su potpuno uvjereni da je Saša maltretirao Karmen kroz nekoliko mjeseci. Pročitali su kako ju je u naguravanju stisnuo uz dio namještaja te joj tako prijetio. Unatoč tome, smatraju da ga nije ubila u afektu niti da je prekoračila nužnu obranu.

Dodali su da muž nije bio veći od nje te da nije morala posegnuti za nožem. Unatoč tome, kao olakotnu okolnost uzeli su činjenicu kako žena do sad nije bila osuđivana te njezinu mladost. Prihvatili su njen iskaz u kojem je rekla da je na njezino duševno stanje utjecala svekrva s optužbama.

Čak je od nje tražila DNA test očinstva jer je sumnjala da njezin sin nije otac djeteta. Na samom početku istrage Karmen je tvrdila da se nalazi i u postporođajnoj depresiji. U trenutku ubojstva njezino dijete jedva je napunilo tri mjeseca života. Karmen su odmah poslali na odsluženje kazne kojoj će ubrojiti i mjesece koje je provela u istražnom zatvoru. U njemu je bila od uhićenja i nije dobila priliku braniti se sa slobode.

Velike sličnosti sa slučajem Magaš

Slučaj Karmen Matana Đorđević podsjeća na slučaj Ane Magaš iz Zadra koja je svog supruga Lucijana Magaša također ubila nožem. U javnosti, ali i na sudu javljala se dilema je li se mlada majka te kobne noći 2008. godine branila ili je počinila hladnokrvno ubojstvo.

Ana i Lucijan posvađali su se nakon noćnog izlaska u njihovom stanu, a razlog je navodno bila suprugova ljubomora. Ana je bila nepravomoćno osuđena na devet i pol godina zatvora, a na ponovljenom suđenju dobila je osam, a Vrhovni sud joj je kaznu na kraju smanjio na pet godina.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić Anu je pomilovao zbog dobrog vladanja i smanjio joj kaznu na tri i pol godine.

24sata.hr