Crna kronika

Vrhovni sud potvrdio: Ivici Medaku četiri godine zatvora zbog tragedije u Rudinama

Vrhovni sud je potvrdio zatvorske kazne bivšem šefu ekologije HŽ Infrastrukture Ivici Medaku koji je postao poznat i po svom pismu Barba Luki,  kao i stručnom konzultantu iz tvrtke Intrade Ivici Bazini.

Vrhovni sud potvrdio je presudu koju je splitski Županijski sud donio u slučaju velike željezničke nesreće koja se krajem srpnja 2009. dogodila u Rudinama kada je nagibni vlak izletio s tračnica, pri čemu je šest putnika poginulo, a 55 ih ozlijeđeno.

Prema pisanju medija, Vrhovni sud je potvrdio zatvorske kazne bivšem šefu ekologije HŽ Infrastrukture Ivici Medaku kojemu je zatvorska kazna u trajanju od četiri godine sada postala pravomoćna i trogodišnju zatvorsku kaznu stručnom konzultantu iz tvrtke Intrade koji je trebao izraditi prskalicu kojom se retardant TG 300 posipao po tračnicama Ivici Bazini.


Potvrđena je i presuda prema kojoj su zbog nedostatka dokaza optužbe oslobođeni direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, voditelj protupožarne zaštite HŽ- a Split Drago Rogulj i vatrogasac DVD- a Stružac Branko Tišljar.  Ta najveća željeznička nesreća u novijoj hrvatskoj povijesti, kojoj su mediji dali naziv ‘Vlak smrti’, bila je 24. srpnja 2009. godine u Rudinama kada je nagibni vlak koji je prometovao na liniji Zagreb-Split u jednom trenutku izletio s tračnica.

Teško mi je. Žao mi je ljudi koji su nastradali, ali mi je žao i što njihove obitelji nikada neće saznati pravu istinu. Mogu im svima pogledati u oči jer ja nisam kriv. Odredili su da budem Pedro i Pedro je poslan u zatvor. Nemam se čega stidjeti, uspravno hodam i nadam se da ću uz Božju pomoć izdržati, izjavio je za 24sata.hr Ivica Medak.

Optužnica je podignuta otprilike godinu dana nakon nesreće, a tri godine kasnije je objavljena presuda na koju su se žalili ne samo optuženici već i optužba.

izvor: likemetkovic.hr