Crna kronika

Ukrajinac pomogao Rusu u ilegalnom prelasku granice

Da život piše romane, zanimljivije i od djela koja su rezultat mašte najvičnijih poznavatelja svih sektora kriminaliteta dokaz je i najnoviji slučaj iz doline Neretve gdje su službenici Policijske postaje granične policije Metković uhitili, priveli i kaznene prijave dubrovačkom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeli protiv dvojice stranih državljana.

U Ulici neretvanskih gusara uhićeni su ukrajinski državljanin Artur S. (36) i državljanin Ruske Federacije Aleksandar S. (50) nakon što je Rus nezakonito, pješice i izvan obilježenog međunarodnog graničnog prijelaza iz smjera susjedne Bosne i Hercegovine prešao državnu granicu i ušao na teritorij Hrvatske.

Ukrajinac je nezaposleni građevinski tehničar koji ima prijavljeno prebivalište u pokrajini Hessen u Njemačkoj, a Rus je njegov nezaposleni prijatelj, građevinski inženjer iz Moskve koji je zbog rata na istoku Europe odlučio prebjeći u Europsku Uniju kako bi se pokušao zaposliti te bijegom iz Rusije izbjegao novačenje i odlazak na krvavi front.


Prema podacima koje smo dobili od glasnogovornika dubrovačkog Županijskog suda, suca Pera Miloglava, Ukrajinac je uhićen zbog osnovane sumnje da je iz koristoljublja, odnosno u namjeri pribavljanja zasad točno neutvrđene nepripadne koristi s još uvijek nepoznatom muškom osobom dogovorio prijevoz državljanina Rusije koji ne ispunjava uvjete ulaska i boravka u Hrvatskoj, Europskoj uniji ili potpisnici Schengenskog sporazuma.

Prema tom dogovoru, Ukrajinac je 14. listopada organizirao prijevoz ruskog državljanina, inače svog starog prijatelja do hercegovačkog naselja Gabela Polje, uz samu hrvatsku granicu. Još uvijek nepoznata osoba u BiH je Rusa uputila kako i gdje pješice neopaženo preći granicu, očito ne znajući ili prikrivajući mu podatak da je granica “prekrivena” termovizijskim kamerama tako da je ilegalni prelazak brzo uočen. Jedino što je bilo neopaženo bilo je policijsko praćenje jer je Granična policija željela otkriti i tko će Rusa dočekati u Hrvatskoj i pokušati mu organizirati odlazak u “staru EU”, odnosno u zapadnu Europu.

Policiji je to i uspjelo te su u subotu 14. listopada oko 10,20 sati uhitili prijatelje, a nakon privođenja i kriminalističkog istraživanja priveli su ih dežurnom državnom odvjetniku koji je predložio, a dežurni sudac istrage prihvatio njegov prijedlog za određivanje istražnog zatvora i zbog činjenice mogućeg bijega te tako pravosudnim tijelima onemogućiti vođenje kaznenog postupka.

Ukrajinac se suglasio s izrečenom mjerom istražnog zatvora i najavio kako će se potrucditi osigurati novac za jamčevinu ako mu bude određena. Na kraju, recimo i to da je istražni zatvor državljaninu Ruske Federacije određen i zbog krivotvorenja službenih isprava, odnosno činjenice da je zbog odlaska u EU krivotvorio svoju osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu.

Tekst: Ahmet Kalajdžić/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške