Crna kronika

Uhićeni s 200 kg kokaina u Pločama nagodili se sa USKOK-om

Nagodbom posljednjeg preostalog optuženika u slučaju šverca 200 kilograma kokaina iz Brazila, okončan je postupak koji se od konca listopada prošle godine vodio protiv četvorice Hrvata i jednog Crnogorca.

Trajektom htjeli zaobići carinsku kontrolu u Neumu
Tomislav Svaguša pristao je na nagodbu sa USKOK-om za 500 grama kokaina kojeg su mu do Splita nosili okrivljenici Antonio Palaversa i Ante Stanić. Oni su već ranije pristali na nagodbu te su osuđeni na tri, odnosno, godinu i pol dana zatvora, dok je Svaguša dobio djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije i pol godine po kojoj će šest mjeseci u zatvor, dok će ostatak kazne odslužiti tek ako počini novo kazneno djelo u razdoblju od pet godina.

Palaversa i Stanić uhićeni su s drogom nakon što su se iskrcali s trajekta u Pločama. Pokušali su na putu iz Dubrovnika zaobići carinsku kontrolu u Neumu, no policiji ipak nisu uspjeli pobjeći. Svaguša ranije nije pristao na nagodbu jer su ga sa drugim okrivljenicima povezivali tek telefonski pozivi.


Iz Brazila u Hrvatsku i Crnu Goru prošvercali 141 kilogram kokaina vrijednog više od pet milijuna eura
Na ročištu na kojem se razmatrala optužnica, nagodbu sa USKOK-om osim Palaverse i Stanića potpisali su i Vedran Preosti zvani Joe iz Sinja te Crnogorac Goran Mirković zvani Limun. Njih dvojica su sa kilogramom kokaina uhićeni u luci Gruž, dok su tri kilograma nađena u strojarnici kruzera Poesia. Preosti je osuđen na četiri i pol godine zatvora, a Mirković na šest.

USKOK je u optužnici naveo da je 200 kilograma kokaina spremljeno na Poesiju radi šverca u Europu. 40 kilograma je bačeno u more kod Crne Gore, sa 14 kilograma je u Italiji uhićen Nikola B. U Crnu Goru i Hrvatsku prošvercan je 141 kilogram kokaina vrijednosti veće od pet milijuna eura.

Okrivljenicima su izrečene i sporedne novčane kazne u rasponu od 18 do 30 tisuća kuna, a oduzeta je i protupravna imovinska dobit.

Tekst: D.M. / www.index.hr
Ilustracija: haemosexual.com