Crna kronika

U samo jednoj noći u Hercegovini uhvaćen 31 ilegalni migrant

Pune ruke posla ima MUP Zapadno-hercegovačke županije proteklih dana i tjedana s hvatanjem migranta koji idu prema hrvatskoj granici, piše Slobodna Dalmacija.

Nedavno je na Županijskoj skupštini županijski vijećnik Dobroslav Bukmir (HDZ 1990) iz Šipovače kod Ljubuškog upitao ministra MUP-a  Zdravka Borasa o sigurnosnoj situaciji po pitanju dolaska i kretanja migranta.

Naime, Bukmir dolazi iz Šipovače sela, koje je odmah naslonjeno na hrvatsku granicu i česta je meta prolaska sitnih kriminalaca koji krijumčare migrante do hrvatske granice.


Boras mu je odgovorio kako je u porastu broj migranta u odnosu na prošlih šest mjeseci, te da se otvorila još jedna ruta preko mjesta Grab kod Ljubuškog. No, da građani ne trebaju za sad strahovati za sigurnost i imovinu.

U međuvremenu, u Ljubuškom su se sastali predstavnici DGS-a i županijskog ministarstva i dogovorili usku suradnju po pitanju hvatanja krijumčara i kontroliranja migrantskih ruta.

Tako je  u samo dva vikenda u sklopu akcije ‘Migrant’, na području Zapadno-hercegovačke županije uhvaćeno 107 migranta. Većina njih bi vjerojatno ušla u Hrvatsku, jer im je ova županija samo prolazna točka.

Gotovo svakodnevno dolaze izvještaji iz hercegovačkih medija o hvatanju migranata, a palo je i dvoje krijumčara u proteklih tjedan dana, jedan iz okolice Ljubuškog koji je vozio osam Iranaca prema Crvenom Grmu.

U noći s 8. na 9. studenog policija je na području Ljubuškog postavila devet kontrolnih točaka s 18 policijskih službenika, a rezultat akcije do 4 sata ujutro bio je  uhvaćen 31 migrant, za koje se provjerom utvrdilo da su državljani Sirije, Iraka i Irana.