Crna kronika

TKO JE U SLUČAJU IZ PLOČA ZAPRAVO POČINIO KAZNENO DJELO?

Ovo pitanje postavlja se Državnom odvjetništvu i službenicima suda u Dubrovniku. Znam da neće odgovoriti, niti će mediji kojima gore navedeni dostavljaju podatke o istragama objaviti ovaj tekst, ali se nadam da će se netko barem na trenutak zastati, zamisliti se i upitati:

Je li možda netko iz Državnog odvjetništva ili suda u Dubrovniku počinio neko kazneno djelo ili povrijedio odredbe o GDPR-u na štetu djeteta?

U većini hrvatskih medija javno su objavljeni osobni podaci djece (dob, spol, mjesto stanovanja, rodbinski odnos, podatak o istražnom zatvoru nad djetetom) i podaci o provođenju istrage ili određivanju istražnog zatvora nad djetetom zbog navodnog počinjenja kaznenog djela nad drugim djetetom kao žrtvom. Istina, nisu objavljena imena djece, ali u njihovom mjestu, u njihovoj školi, nikome neće ostati nepoznat njihov identitet. Ni sada, a ni zauvijek. Bez obzira je li se doista nešto dogodilo ili se pak nije dogodilo ništa.


Onu osobu iz dubrovačkog Državnog odvjetništva ili onog sudskog službenika ili treću osobu koja je javnosti učinila dostupnom informaciju o navodnom počinjenju kaznenog djela djeteta nad djetetom, s osobnim podacima o dobi, spolu, mjestu stanovanja i njihovom rodbinskom odnosu, kao i informaciju da je nad jednim djetetom određen istražni zatvor, treba podsjetiti na sljedeće:

  • po Kaznenom zakonu, dijete je svaka osoba koja nije navršila 18 godina;
  • prema Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka, zaštićeni osobni podatak je također svaki podatak koji se odnosi na pojedinca čak i ako njegov identitet (ime, prezime) nije objavljen, ali je objavljen neki od identifikatora (lokacija, dob, spol, odnos srodništva sa počiniteljem/žrtvom) temeljem kojega se neizravno može identificirati određena osoba (članak 4.1.); Dakle, nijedan takav podatak se ne smije objaviti čak niti ako se ne spominje ime i prezime osobe.
  • Prema čl. 307. Kaznenog zakona (Povreda tajnosti postupka) kaznenim djelom se smatra objavljivanje podataka o tijeku kaznenog postupka prema djetetu, kaznenog postupka za kazneno djelo počinjeno na štetu djeteta; Otkud medijima informacija da je nad nekim djetetom određen istražni zatvor? Jedino logično za zaključiti da je ta informacija procurila iz Državnog odvjetništva ili sa suda u Dubrovniku.. Još kada se uzme u obzir da je jedan dubrovački portal to prvi objavio (a onda je prenijeli svi mediji na naslovnicama..), nije teško locirati mogućeg dilera tajnih podataka..
  • Prema čl. 146. Kaznenog zakona (Nedozvoljena uporaba osobnih podataka), tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba (stavak 1.), a ako se takvi podaci odnose na dijete, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
  • Prema članku 44. Zakona o kaznenom postupku, dijete kao žrtva kaznenog djela ima pravo na tajnost osobnih podataka i na isključenje javnosti; Sud, državno odvjetništvo, istražitelj i policija dužni su prema djetetu kao žrtvi kaznenog djela postupati posebno obzirno, kako bi se izbjegle štetne posljedice za odgoj i razvoj djeteta, prvenstveno se rukovodeći najboljim interesima djeteta. Čime se rukovodila službena osoba iz Državnog odvjetništva ili suda koja je odlučila učiniti javnosti dostupnim osobne podatke djece, kao i podatak o djelu za koje se jedno dijete tereti na štetu drugoga, tajni podatak o istrazi ili istražnom zatvoru? Zar je najbolji interes te djece da cijelo njihovo mjesto i cijela Hrvatska, ma cijeli svijet sada pričaju o njima i raspituju se tko su, što su i čiji su nesretnici? Je li to dobro za njihov odgoj, za njihovu budućnost? Je li to njihov najbolji interes? A je li se pitao itko u tim službama – što ako se, zapravo, ništa nije dogodilo? Kako će ta djeca živjeti? Hoće li im gladna javnost, prijatelji, rodbina, susjedi ikada zaboraviti? Mislite? Sigurno?

Konvenciju o pravima djeteta, Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Europsku konvenciju o ostvarivanju dječjih prava, i druga pravila nećemo ni spominjati. Zašto? Jer je uzalud. Onome tko je u javnost pustio informacije o osobnim podacima djece kao i tijeku istrage, ionako ništa ne znači. Taj ionako nema ni srama ni odgovornosti.

U vezi slučaja iz Ploča sigurno su počinjena kaznena djela – ali kazneno djelo Povrede tajnosti postupka i kazneno djelo Nedozvoljene uporabe osobnih podataka. A ta kaznena djela nisu počinila djeca… Tko ih je počinio? Ma, to nije zanimljiva vijest…

ČITATELJ

(podaci poznati redakciji)