Crna kronika

Tektonske promjene na europskom tržištu kokaina: Balkanci pomalo istiskuju talijansku mafiju

Belgija i Nizozemska postale su glavna središta za krijumčarenje kokaina u Europu, pretekavši Španjolsku kao primarnu krijumčarsku rutu, objavio je Europol u utorak.

Posebno je zabrinjavajuće to što kriminalne skupine sa zapadnog Balkana, uključujući Hrvatsku, imaju sve veću ulogu u međunarodnoj trgovini drogom.

Kriminalne skupine, osobito one iz Kolumbije, koriste lučke gradove Rotterdam, Hamburg i Antwerpen za isporuku droge u Nizozemsku, odakle se distribuira u Europi, ističe se u izvještaju Europola izrađenom u suradnji s Uredom Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC).


Samo u prošloj godini u Antwerpenu je zaplijenjeno 65,6 tona droge, navodi se u izvješću ‘Cocaine Insights’.

Europsko tržište zapljusnula je veća količina kokaina, osobito iz Kolumbije, u kojoj je mirovnim sporazumom iz 2016. tamošnje vlade s ljevičarskom gerilskom grupom FARC tržište ostavljeno bez kontrole, rascjepkano i otvoreno. FARC je kontrolirao dio područja uzgoja koke i regulirao pristup opskrbi kokainom posrednicima i međunarodnim trgovcima drogom, navodi se u izvješću.

‘Mirovni sporazum rezultirao je okončanjem jedinstvene zapovjedne strukture FARC-a i pojavom različitih skupina koje kontroliraju različite regije i proizvodnju kokaina u njima’, navodi se dalje. Takvo stanje ‘povećalo je potencijal za stvaranje novih saveza i partnerstava’, dodaje se u izvješću.

U međuvremenu su europske narkobande promijenile strategiju, stvarajući saveze s tim skupinama, ‘čime su iz igre izbacile posrednike’ i dopremaju kokain izravno s izvora.

Novi igrači s Balkana

Dok tradicionalne skupine, poput ‘Ndranghete i Camorre, nastavljaju igrati glavnu ulogu, pojavljuju se novi igrači, osobito kriminalne skupine s područja Balkana i sve su prisutnije u Južnoj Americi. Balkanske skupine postale su aktivnije u nabavi velikih količina kokaina na izvoru u Latinskoj Americi.

Kako bi si olakšale posao, te skupine imaju stalne stanovnike u Latinskoj Americi, bilo u zemljama proizvodnje, bilo u zemljama koje se koriste kao glavna tranzitna i polazna mjesta na rutama droge za Europu. Povećanu aktivnost kriminalnih mreža podrijetlom sa zapadnog Balkana također potvrđuju podaci o uhićenicima prikupljeni od slučaja do slučaja te se pokazuje da su umiješani i u trgovinu ljudima većih razmjera.

Djelovanje takvih skupina u Južnoj Americi nije potpuno nova pojava, ali im se doseg značajno proširio, svrstavši ih među glavne igrače. Također se smatra da su pomorska tradicija i povezanost balkanskih zemalja s trgovačkim brodarstvom, zahvaljujući lokaciji zemalja koje izlaze na Jadran, pružili priliku da neke od ovih skupina razviju mreže trgovine drogom na temelju pomorskih ruta.

Ranije su kriminalne skupine koje se bave trgovinom drogom sastavljene od državljana balkanskih zemlja, poput Hrvatske ili Srbije, bile prisutne ponajprije u zemljama polaska kokaina krijumčarenog u Europi, poput Argentine, Brazila i Urugvaja. Pripadnici ovih kriminalnih skupina sada su sve prisutniji i u zemljama proizvodnje – osobito Peruu – u kojima se mogu povezati s lokalnim kriminalnim mrežama koje kontroliraju proizvodnju kokaina.

Medijski izvori također sugeriraju da u mnogim slučajevima balkanske kriminalne skupine ne preusmjeravaju krijumčareni kokain preko svojih zemalja, već koristite dobro poznate ulazne točke i čvorišta trgovine drogom u Europi, poput luka Antwerpen, Rotterdam, Valencije ili većih zračnih luka. Čini se da balkanske kriminalne skupine također koriste svoje kontakte i pristup izvorima proizvodnje kokaina u Latinskoj Americi da ga izvoze ne samo u Europu, već i na druga profitabilna tržišta u Aziji i Oceaniji surađujući s lokalnim skupinama.

U izvješću se spominje i operacija Familia, koju su koordinirali UN-ov ured za droge i kriminal i Europol, a dovela je do ukupno 16 uhićenja – 11 u Europi (Hrvatska, Češka, Srbija i Švicarska) i pet u Hong Kongu i Kini – kao i zapljene više od tone kokaina u dva odvojena slučaja. Agencije za provođenje zakona s raznih dijelova svijeta tada su se udružile kako bi stale na kraj balkanskim kriminalcima koji su razvili mrežu trgovanja kokainom iz Južne Amerike u Europu korištenjem privatnih aviona.

Istragu su pokrenuli i vodili hrvatska policija, PNUSKOK i USKOK, navodi se u izvještaju, a pomagale su im vlasti iz Češke, Srbije i Slovenije. Istraga je otkrila da balkanski trgovci drogom nisu djelovali samo u Europi i Južnoj Americi, već i u Aziji, te su koordinirali pomorsku trgovinu kokainom, uglavnom za Hong Kong, Kinu i Macao.

Druga najpopularnija droga u zapadnoj i srednjoj Europi

Paralelna istraživanja otkrila su da je narkomreža bila usko povezana s mnogim kriminalcima i imala brojne kontakte u Australiji, Belgiji, Kostarici, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Hong Kongu, Kini, Italiji, Macau, Maleziji, Paragvaju, Srbiji, Sloveniji i Urugvaju.

U akciji u svibnju 2019. godine u Švicarskoj su uhićeni hrvatski, češki te crnogorski državljanin sa 603 kilograma kokaina. U paralelnoj akciji u Češkoj uhićena su dva češka državljana, kojima je zaplijenjeno milijun eura. Istovremeno, u Hrvatskoj i Srbiji obavljene su pretrage kuća i vozila te je zaplijenjena luksuzna roba, kao i četiri pištolja s prigušivačima.

U izvješću se navodi da je kokain postao čistiji i od 2012. konkurirao je američkom uvozu po kvaliteti. Nakon kanabisa, kokain je sada druga najpopularnija droga u zapadnoj i srednjoj Europi, a najnovije procjene ukazuju na to da ga je uzimalo oko 4,4 milijuna ljudi u prošloj godini, navodi se u izvješću, prenosi T-portal. 

 

Tag