Crna kronika

Strašna tragedija kraj Dubrovnika: brod Lučke kapetanije prevozio pacijenta i sudario se s gumenjakom, najmanje dvoje mrtvih, traje potraga za preživjelim

Dvije osobe su poginule a za pet se traga nakon teške pomorske nesreće u kojoj su se u utorak navečer sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik i gumenjak s više članova posade.

Po priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, službeni brod lučke kapetanije Dubrovnik “Danče” u utorak 25. travnja u 21.20 sati sudario se u Koločepskom kanalu s gumenom brodicom nepoznate registracijske oznake na kojoj su bili ugostiteljski djelatnici hrvatskog državljanstva, ukupno 9 osoba.

Kako neslužbeno saznajemo Danče je pod rotacijom bilo u akciji hitnog medicinskog prijevoza pacijenta sa otoka Mljeta. Na gumenjaku, kojeg je navodno vozio Dubrovčanin iz Rijeke Dubrovačke, nalazili su se građevinski inžinjeri te ugostitelji koji su na Lopudu pripremali restoran za otvaranje te se vraćali u Dubrovnik.


U potrazi za nestalim trenutno su dva policijska plovila i brod Jadrolinije Hanibal Lucić.

Pomorska nesreća dogodila se u trenutku dok je službeni brod LK Dubrovnik bio angažiran u akciji hitnog medicinskog transporta prema otoku Mljetu.

Na poziciji nesreće iz mora su spašene dvije osobe sa manjim tjelesnim ozljedama a dvije pronađene osobe su mrtve. Za ostalih pet osoba intenzivno se traga. U potražnu akciju za nestalima uključena su tri plovila LK Dubrovnik s liječničkom pratnjom, službeni policijski brod te motorni trajekt Hanibal Lucić.

Putem obalne radijske postaje Dubrovnik emitira se poruka pogibli kategorije „Mayday Relay“ prema svim sudionicima u pomorskom prometu.

U potragu za petoricom nestalih u pomorskoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 21:20 u Koločepskom kanalu uključio se i helikopter MI-8 MTV HRZ-a koji je prije nekoliko minuta poletio iz baze u Divuljama prema mjestu nesreće.

Kako doznajemo u helikopter su se ukrcalo i nekoliko ronioca koji će pretraživati podmorje kako bi pokušali pronaći unesrećene.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potvrdio je u srijedu da su nakon noćašnje teške pomorske nesreće u Koločepskom kanalu u kojem su dvije osobe poginule, a za pet ih se još traga, u tu bolnicu primljene dvije osobe, od koji je jedna teže, a druga lakše ozlijeđena.

‘Primljeno je dvoje ljudi, jedan muškarac 1959. godište koji je zadobio lakše ozljede i pušten je na kućno liječnje, a drugi je muškarac, 1964. godište, zadobio prijelom ključne kosti i danas je planirana operacija. Pacijent je stabilno”, rekao je Bekić.

Stiže ministar, emitira se ‘Mayday Relay​’ 

S voditeljima potražnih timova u Dubrovniku će se sastati ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa suradnicima, državnom tajnicom za more, Majom Markovčić Kostelac i pomoćnikom ministra ispred Uprave sigurnosti plovidbe, kapetanom Sinišom Orlićem.

Putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnik-radio emitira se poruka pogibli kategorije „Mayday Relay“ prema svim sudionicima u pomorskom prometu, ističu iz Ministarstva.

Ministarstvo će, dodaje se, tijekom dana izvijestiti javnost o rezultatima spasilačko – potražne akcije.