Crna kronika Regija

STRAŠNA NESREĆA NA JADRANU Pronašli dva tijela s tegljača, kapetan je u šoku u bolnici

U stanju šoka u bolnicu u Bari prebačen je kapetan (63) tegljača ‘Franco P’ iz Katanije koji je prijavio havariju u srijedu navečer oko 21 sati, i to na samoj liniji razgraničenja između Italije i Hrvatske. Talijanski mediji su objavili da su pronašli još dva tijela, a za dvojicom mornara još se traga.

Akciju traganja i spašavanja predvode Središnjica za traganje i spašavanje na moru – MRCC Rijeka i MRCC Roma.

Tegljač dug 30 metara star je 47 godina, i načelno je teško potopiv brod. Isplovio je 16. svibnja iz luke Ancone u Italiji u smjeru Porto Romano u Albaniji, a to mu je i bila česta ruta.


Noć je bila bez velikog vjetra, a informaciju o potonuću zaprimio je MRCC Rijeka u 21 sat, i odmah u zajedničku akciju potrage i spašavanja su krenule Italija i Hrvatska. Talijani su aktivirali obalnu stražu i u potragu uključili helikopter i gliser, a Hrvatska strana je dala brodove “Danče”, iz Lučke kapetanije Dubrovnik, Jadroplov s brodom “Split” , a u potragu su uključeni brodovi koji su se našli u blizini, i to njih pet brodovi- jahta „Anna“, teretni brod „Comanche“, tegljač „Paul“ te tankeri „Astrea“ i „Crown 2“.

Akcija traganja još u tijeku, a one se na moru i na kopnu prekidaju s prvim mrakom.

Hrvatska strana Jadrana ne pamti da je u jednoj noći nestalo pet ljudi s radnog broda u zadnjih deset godina.

– Upoznati smo sa stanjem i da je u tijeku traganje i spašavanje za posadom. Sigurni smo da će i spasioci s obje strane kvalitetno i temeljito napraviti posao, ali sad neka rade. Nismo kontaktirali još nikog jer se još premalo išta zna, uzdamo se samo da će neke naći i žive, izjavio je Neven Melvan, glavni tajnik iz Sindikata pomoraca Hrvatske, prenosi 24 sata.