Crna kronika

Stotine kilograma kokaina prolaze kroz Luku Ploče – Uhićenima su izrečene dugogodišnje zatvorske kazne!

Još jednom osuđujućom presudom završen je danas postupak zbog krijumčarenja kokaina kroz Luku Ploče: na četiri i pol godine zatvora osuđen je Robert Gabrić (46), pet godina je dobio Talijan Andrea Merusi (52), dok je bivši carinik u Luci Ploče, 53-godišnji Zoran Erjauc osuđen na šest godina strogog zatvora.

Uskokovom optužnicom se Mate Jerković (61) zvani Haš teretio da je organizirao zločinačko udruženje tako što je od listopada 2019. do kraja 2020. godine, s nepoznatom osobom, povezao sve okrivljenike u skupinu, a zatim organizirao krijumčarenje i distribuciju kokaina koji je dolazio iz Ekvadora. Najmanje 102 kilograma kokaina je stiglo u Luku Ploče u kontejnerima punim banana metkovske tvrtke ‘Frigo Bonsai’ (koja naravno nema veze s kokainom, ljudi su imali tu nesreću da uvoze banane iz države iz koje se može švercati droga), gdje je Erjauc kao carinski službenik po Jerkovićevim uputama osigurao nesmetan prolazak ključnog kontejnera do odredišta. Kad je kontejner iskrcan s broda, kokain su iz kontejnera vadili Haš i Gabrić, a onda bi ga Gabrić prebacivao u stan u Metkoviću gdje se ‘skladištio’ dok ga opet ne bi nazvali Haš ili njegova supruga Sanja Jerković te dali upute koliko droge mora predati Talijanu Merusiju koji bi onda dalje razvozio kokain.

Jerković i supruga ranije priznali krivnju

Kako su Jerković i njegova supruga priznali krivnju, nagodili se s tužiteljstvom prije nepunih godinu dana (za takav potez su nagrađeni s osam godina i deset mjeseci zatvora za Haša plus tri i pol godine iza rešetaka za Sanju, zatim novčane kazne od milijun i pol te 750 tisuća kuna, ali i oduzimanja brojne, vrijedne imovine: dva Audija, BMW, stan u Zagrebu od 121 kvadrata, građevinske parcele, vila u Metkoviću, gotovina,…, sve skupa oko milijun eura), u sudski postupak su ušli Gabrić, Erjauc te Merusi. S tim da je Talijan ionako u zatvoru u Glini gdje služi šestogodišnju kaznu, jer je uhićen s 21 kilogramom kokaina kod Baćinskih jezera, koji dan prije nego li će cijela skupina ‘pasti’… Erjaucu je pak produljen istražni zatvor po sili zakona jer je kazna viša od pet godina. Merusi mora vratiti preko pola milijuna eura protupravne imovinske koristi, Gabrić deset tisuća eura, a od Erjauca je oduzet praktički novi Volvo S60 te dva milijuna kuna koje je prebacio prijatelju. Kokain zaplijenjen pri uhićenju talijana zapravo je jedina droga pronađena u ovoj priči.


Vrijedi nadodati kako je ovo druga skupina koja se bavila krijumčarenjem kokaina kroz Luku Ploče koja je uhićena u razmaku od nekoliko mjeseci – zagrebački poduzetnik Oliver Čokara te Anđelko Oršulić nagodili su se s tužiteljstvom, priznali su šverc 56 kilograma kokaina iz Ekvadora, također u hlađenim kontejnerima s bananama iste tvrtke, i zato su dobili šest godina zatvora, odnosno pet godina i četiri mjeseca, dok je treći član te bande, Goran Bebić okušao sreću na suđenju pa je dobio pet godina.

 Tekst: Mario Matana / Dalmacija Danas
Ilustracija: MUP

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške