Crna kronika Regija

Sjećate se malog Gabrijela? Umro je prije 3 godine, optužnica i dalje nije potvrđena

Idući mjesec navršavaju se tri godine od smrti 9-godišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića.

Jučer je bilo točno 9 mjeseci otkako je Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četiri djelatnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću koje smatraju odgovornima za njegovu smrt. Optužnica još uvijek nije potvrđena, a kako doznaje Index, danas se održava sjednica općinskog vijeća koje će odlučivati o njoj.

Kao razlog zašto još nije odlučeno o optužnici s Općinskog suda u Metkoviću odgovoreno nam je da je problem taj što spis o Gabrijelovoj smrti ima 1404 stranice.


Dječak je bolovao od bakterijske upale grla, a kasnije se razvila i upala pluća. Iako je bio izrazito loše, liječnici su ga s Hitne dvaput poslali natrag kući.

Optužnica je podignuta protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavka 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

‘Okrivljenicama se stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke’, objavio je ODO u Metkoviću prije devet mjeseci.

Index je prije mjesec dana kontaktirao Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću. Pitali su u kojoj je fazi slučaj i što je s optužnicom.

‘Navedeni predmet nalazi se u postupku pred optužnim vijećem Općinskog suda u Metkoviću. Optužnica nije potvrđena. Za informacije o daljnjem postupanju optužnog vijeća molimo da se obratite Općinskom sudu u Metkoviću’, stoji u odgovoru kojeg je poslao Vlado Žderić, općinski državni odvjetnik u Metkoviću.

Odmah su poslali upit Općinskom sudu u Metkoviću, a odgovor je stigao 19. listopada i kratko je glasio: ‘Ovim putem Vas obavještavamo da po optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću optužno vijeće ovog suda još nije donijelo odluku’.

‘Ovim putem vas obavještavamo da je u predmetu ovog suda povodom optužnice ODO Metković zakazana sjednica optužnog vijeća za dan 12. studenog 2021. godine. Naime, u predmetnom slučaju se radi o opsežnom i složenom spisu od 1.404 stranice, u kojem je optužnica podnesena protiv 4 okrivljene državljanke RH za kazneno djelo iz čl. 181. st. 1. u svezi st. 4. i st. 8. Kaznenog zakona’, stoji u odgovoru Općinskog suda u Metkoviću.

Potom navode kako je okrivljenima i braniteljima dostavljena optužnica na odgovor te da su svi podnijeli odgovore na optužnicu.

‘Nakon dostave optužnice 2 od 4 okrivljenih su putem branitelja dostavili prijedloge za prenošenje nadležnosti iz čl. 28. st.1. i 2. Zakona o kaznenom postupku. Nakon podnošenja tog prijedloga, Županijski sud u Dubrovniku odlučivao je o tom prijedlogu za prenošenje nadležnosti, te je nakon odluke Županijskog suda u Dubrovniku ostvaren uvjet za zakazivanje sjednice optužnog vijeća, pa je navedena sjednica i zakazana za dan 12. studenog 2021. godine’, stoji u odgovoru.

Podsjetimo za što se okrivljenice terete.

‘Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.’, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva.

Kako je Index još u svibnju prošle godine doznao, to su, medicinska sestra u DZ-u Metković Nikolina Talajić koja je radila u ordinaciji dr. Vlade Krmeka te tri liječnice s Hitne u Metkoviću, šefica Hitne Marijana Matić, dr. Danijela Dragobratović i dr. Josipa Vekić.