Crna kronika

SAV JAD HRVATSKOG PRAVOSUĐA: Optuženima za narko biznis težak 84 milijuna kuna bit će vraćena ilegalna zarada

Optuženima u aferi Tebra, za narkobiznis na kojem su navodno zaradili čak 84,6 milijuna kuna, deblokirana je imovina vrijedna 10 milijuna kuna jer u roku od dvije godine nije potvrđena optužnica, javlja Telegram.

Podsjetimo, u srpnju 2019. godine u velikoj policijskoj akciji uhićeni su Tomislav Sabljo, Tomislav Sučić i još 17 osoba koje se povezuje s krijumčarskim lancem droge iz Albanije i Crne Gore, preko BiH do Hrvatske. Njima je tada blokirana imovina.

USKOK tvrdi da je Sabljina grupa na švercu droge zaradila 84.6 milijuna kuna. Zbog toga su okrivljenima nakon uhićenja blokirane nekretnine, vozila i plovila kako bi se, u slučaju pravomoćne osuđujuće presude, ta nezakonita zarada mogla oduzeti.


Prema Zakonu o kaznenom postupku, blokada imovine može trajati najduže dvije godine prije potvrđivanja optužnice. Nakon potvrđivanja optužnice može se produžiti do kraja procesa.

Budući da optužnica u aferi Tebra još uvijek nije potvrđena, došlo je do deblokade.

USKOK je u srpnju prošle godine podigao optužnicu protiv 20 osumnjičenika, predvođenih Tomislavom Sabljom, Tomislavom Sučićem i Đorđem Vuletićem, zbog krijumčarenja gotovo 16 tona marihuane, ali i paljenja automobila i utjerivanja dugova.

USKOK je izvijestio da zločinačko udruženje, osim za krijumčarenje i preprodaju droga, tereti i za dovođenje u opasnost te poticanja na teško ozljeđivanje i protupravne naplate.

USKOK sumnja na to da su Sabljo i Sučić od svibnja 2016. do sredine svibnja 2019. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji okupili skupinu zbog nabave marihuane i njena krijumčarenja.

Marihuana je najprije skladištena kod Ljubuškog u BiH, a potom uz pomoć granične policajke dopremana u Hrvatsku. Policajka je navodno sudjelovala i u dopremi droge kupcima u Dugopolje ili ju je u Vrgorcu predavala članovima skupine, koji su je prevozili do Zagreba i Kupinca.

Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, a tako je, sumnja na to USKOK, u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 15.7 tona marihuane.

Navodni vođe skupine organizirali su i nabavu 1335 grama kokaina, čime su ukupno zaradili najmanje 84.6 milijuna kuna.

Sabljo i Sučić optuženi su i da su s Vuletićem povezali šestero optuženika koji su zapalili najmanje četiri automobila i ‘pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe’.