Crna kronika

Policija objavila nove detalje o hrpi kokaina pronađenog jučer u Opuzenu

Telegram doznaje nove detalje o zločinačkoj grupi koja je u Hrvatsku prokrijumčarila nešto više od 70 kilograma kokaina. Droga je stigla iz Ekvadora brodom u Luku Ploče, a tamo su ju preuzela trojica osumnjičenih koje je sada uhitila policija.

Policija je, kako su pojasnili, zatekla dvojicu kako istovaruju drogu, dok je treći čuvao stražu.

Među njima su, kako nam je potvrđeno, 46-godišnji zagrebački poduzetnik rodom iz BiH Oliver Čokara te 34-godišnji Anđelko Oršulić, HDZ-ovac koji je do prije dvije godine bio i jedna od ključnih figura u Nogometnom klubu Gusar iz Komina.


“Pronašli smo 60 paketa droge, ukupno 72 kg i 900 grama kokaina. Protiv trojice je podnesena kaznena prijava i isti su predani pritvorskom nadzorniku. Moramo napomenuti da se radi o kokainu visoke čistoće koji se na ulici još miješa do dva puta”, rečeno je na presici, prenosi Index.

Dodali su i da pretpostavljaju od kud je droga stigla, ali da još ne mogu otkrivati takve informacije.

Ne postoji veza između dilera i firme bivše gradonačelnice Metkovića

Podsjetimo, Kokain se nalazio u kontejneru punom banana, koji je čini se sasvim slučajno završio u prostoru jedne tvrtke, koja se među ostalim bavi uvozom banana iz Južne Amerike. Riječ je o tvrtki Frigo Bonsai, kojoj je suvlasnica bivša gradonačelnica Metkovića te jedna od osnivačica Mosta Katarina Ujdur.

Na pitanje novinara postoji li veza, policija je odgovorila:

“Ta tvrtka i gospođa koju spominjete nemaju nikakve veze s ovim slučajem”, odgovorili su.

O cijelom slučaju oglasio se danas i Uskok.

Uskok je, na temelju kaznene prijave PU dubrovačko-neretvanske, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1986., 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Posao s nepoznatom osobom iz Ekvadora

Osnovano se sumnja da su se okrivljenici, 6. ožujka 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije, prema prethodnom planu i dogovoru povezali u zajedničko djelovanje sa za sada nepoznatom osobom iz Ekvadora s točno određenim zaduženjima i ulogama, radi nabave i kupovine najmanje 72 kg i 900 grama kokaina te njegovog krijumčarenja u Hrvatsku preko luke Ploče kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske.

Nakon što je nepoznata osoba pakiranja s kokainom sakrila iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče uvezlo kontejner s bananama, trojica muškaraca su se dovezli do neposredne blizine zgrade tog trgovačkog društva na području Opuzena.

Pritom je 47-godišnjak iz auta i putem radio veze nadzirao ulaz u prostor pazeći da nitko ne priđe kontejneru, dok su druga dvojica ušla u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć bušilica odstranili iz ležišta metalni lim kako bi došli do skrivenih paketa s drogom.

Policija ih uhitila dok su pretovarivali drogu

Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera i odnesu do mjesta gdje ih je čekao 47-godišnjak, u čemu su spriječeni od strane policijskih službenika koji su ih uhitili. Policijski službenici su od 35-godišnjaka oduzeli putnu torbu u kojoj se nalazilo 17 paketa s ukupno 20 kg i 750 grama kokaina, a od 41-godišnjaka putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4 kg i 350 grama kokaina.

Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba u kojoj se nalazilo još 23 pakiranja s ukupno 28 kg i 300 grama kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja pronađeno je još 16 paketa s ukupno 19 kg i 500 grama kokaina.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Tekst i foto: Index.hr