Crna kronika

Policajci zbog nasilnog kolege skidaju odore; Prijetio i načelniku: Dijete ću ti zgaziti u kolicima

Dijete ću ti zgaziti u kolicima – prijetio je urlajući na načelnika postaje Granične policije u Metkoviću Zorana Pulića, mladi policajac Goran Franić (27), jednako tako prijeteći da će pregaziti načelnika Prometne policije Dragana Sršena. Ne jednom je odbio alko test i test na drogu, kad mu je zbog vožnje u pijanom stanju oduzimana vozačka dozvola!

Zaustavljan je u društvu s poznatim dilerima droge, a nakon odbijanja testa prenoćio je u pritvoru naše postaje. Nadređeni ga pokušavaju dovesti u red, a nakon svega on po dolini Neretve govori da mu nitko ništa ne može, jer je tata jači od sviju! Nas nekoliko policajaca skidamo opasače i odoru ako ga sud iznova vrati na posao, jer onda naš posao nema smisla – ispričao nam je policajac uz tvrdnju kako mu je “dosta terora politike”.

Gologuzi performance


On navodi kako je prvostupanjski stegovni sud u Splitu Franića proglasio krivim te mu izrekao prestanak radnog odnosa, da bi drugostupanjski Disciplinski sud u Zagrebu po žalbi to poništio i vratio sudu u Splitu koji je ublažio kaznu i unatoč iskazima niza policajaca kontra njega odredio prestanak državne službe – uvjetno na godinu dana.

Naš sugovornik tvrdi da je za povoljnu presudu zaslužan njegov otac, umirovljeni načelnik Policijske postaje Ploče Ivica Franić i da je stari policijski vuk iskoristio političke veze iz vrha SDP-a.

– Načelnik Pulić jedan je od strožih, ali i pravednijih nadređenih i stoga mu je Franić prijetio. Goran je arogantan i bahat, odoru nosi nezakopčanu, glumi kauboja. Sustav moramo štititi, ali se on ne smije vratiti diktatom politike – rekao je.

Ni jedan policajac nije htio imenom bilo što reći, bojeći se da bi oni bili kažnjeni gore od Franića. Rekli su sve na sudu gdje je jedan opisao i događaj kada se Franić vozio s nekim narkomanom u autu koji je policija slijedila. Iznenada je uslijedio performance, ustavši na stražnjem sjedalu Franić je skinuo hlače te kolegama pokazao golu stražnjicu.

– Ako se tako ponaša netko tko ima ovlasti uhapsiti i obvezu čuvati javni red i mir, onaj koji treba štititi građane, onda je ključno pitanje kako je uopće moguće da ga stegovni sud kažnjava uvjetno vraćajući ga na posao. Puno je još teških optužbi, ali mnoge od njih, na žalost, ne možemo dokazati – kažu policajci.

Jedan policajac ističe da spremaju tihi bunt jer njihovi kolege ostaju bez posla zbog navodnog mita od 100 kuna, pa čak zbog uzimanja dinje, a Franić se vraća nakon težih prekršaja. Drugi tvrdi da nije prošao psiho test i test fizičke spremnosti, a treći je dodao i ovo:

– Prvi put je suspendiran kad je 2011. alkoholiziran upravljao autom i kad je odbio test na droge. PU je pokrenula stegovni postupak i kažnjen je prekidom radnog odnosa uvjetno na 6 mjeseci unutar kojih ne smije počiniti prekršaj. Vraćen je u veljači 2012., a srpnja 2013. ponovno je pijan upravljao autom.

Opet odbija test na droge, a kratko potom prijetio je načelnicima da će ih ubiti, zgaziti autom i napiti im se krvi. Suspendiran je opet, pokrenut je stegovni postupak i od 7. srpnja ne radi.

Da naši sugovornici govore istinu, iščitava se i iz priopćenja Službe za odnose s javnošču MUP-a RH:

– PU dubrovačko-neretvanska, nakon saznanja o počinjenim kaznenim djelima i prekršajima navedenog policijskog službenika, odmah je poduzela sve nužne mjere iz nadležnosti te ga prekršajno i kazneno procesuirala. Službenik je potom suspendiran, a protiv njega pokrenut disciplinski postupak na nadležnom sudu u Splitu.

Prvostupanjski Disciplinski sud mu u rujnu 2013. zbog tri teške povrede službene dužnosti izriče jedinstvenu kaznu prestanka državne službe, na što se žalio. Drugostupanjski Disciplinski sud uvažio je žalbu i zatražio ponovljeni postupak u kojem mu je pred istim sudom u Splitu 21. veljače izrečena stegovna mjera prestanka državne službe 12 mjeseci uvjetno, na što stranke imaju pravo žalbe. Policajac je i dalje na suspenziji do izvršnosti rješenja drugostupanjskog suda.

Progone me!

Uspjeli smo pronaći i prozvanog policajca Gorana Franića koji tvrdi da nije nikome prijetio:
– Otkud gluposti da sam dolazio nadrogiran na posao? Tvrdim, nisam nikom prijetio, niti bio pijan ili drogiran. To mi namještaju pojedinci čija imena neću isticati. Znam da je jedan načelnik pred kolegama glasno pitao što još treba učiniti da ja ostanem bez posla? Buni se samo par njih koji me progone već više godina. Moj otac nikad nije bio u SDP-u, a ni mene politika ne zanima. Žele učiniti sve da dobijem otkaz! – tvrdi Goran Franić.

Jedini komentar Ivice Franića bio je sljedeći:
– Objede, laži i podmetanja točno određenih ljudi u Pločama za koje se zna tko su i što su, apsolutno ne zaslužuju osvrt!

Prijeti mu do 5 godina zatvora

Glasnogovornica Općinskog suda u Metkoviću Sandra Wagner potvrdila je da se pred tim sudom vodi postupak protiv Gorana Franića iz Ploča, po optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću od 16. kolovoza 2013. zbog kaznenog djela protiv osobne slobode – prijetnje. Optužnica navodi da je 26. lipnja 2013. Franić ozbiljno prijetio načelnicima granične i prometne policije, a za što je zapriječena kazna zatvora od 6 mjeseci do pet godina. Rasprava je zakazana za 21. ožujka.

slobodnadalmacija.hr