Crna kronika

Policajac iz Ploča vozačima ‘opraštao‘ kazne, dobio uvjetnu godinu zatvorske kazne

Na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno je na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana s rokom kušnje od tri godine osuđen 47-godišnji policajac Denis Ž. iz Ploča, i to zbog zlouporabe položaja i ovlasti, piše Slobodna Dalmacija.

Njemu se po optužnici USKOK-a već jednom sudilo, no bio je oslobođen, ali je nakon žalbe Vrhovni sud ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje pred drugo sudsko vijeće.

Policajac je osuđen jer je u prvoj situaciji, krajem rujna 2014. godine, kao pripadnik stonske policije u kontroli prometa zaustavio motociklista koji je na Kawasakiju pretjecao kolonu vozila te je utvrdio da je time prekršio zakon, za što je kazna 3000 kuna.


No, po USKOK-u i presudi, nije mu ispisao kaznu za taj prekršaj, nego drugi, za koji je kazna 1000 kuna, te je motociklistu odmah naplatio pola kazne, čime mu je pribavio protupravnu korist.

Nadalje, USKOK je sveobuhvatnom istragom, koja je trajala mjesecima uz primjene raznih mjera nadzora i prikrivenih istražitelja, utvrdio daljnje teške kriminalne aktivnosti koje je ovaj policajac radio, a to je da je ljudima koje je zaustavio pisao prekršaje koji se blaže novčano kažnjavaju od onih koje su stvarno počinili u prometu.

Tako je početkom listopada 2014. u večernjim satima u mjestu Doli zaustavio prikrivenog istražitelja koji je za 26 kilometra prekoračio dopuštenu brzinu, za što je kazna 1000 kuna, te nije imao vezan pojas, što se tada kažnjavalo s 500 kuna.

No, iako je provjerom utvrdio da osoba koju je zaustavio već ima mjeru upozorenja i da mu on ne može opet istu izdati, nije mu naplatio kaznu, nego ga je pustio uz opomenu.

Onda je istog dana zaustavio drugog prikrivenog istražitelja koji je vozio 43 kilometara na sat brže od dopuštenog, za što je kazna tada bila do 2000 kuna i, naravno, nije bio vezan, za što je trebao biti kažnjen s 500 kuna.

No, policajac se “smilovao” i muškarcu je izdao mandatnu kaznu u kojoj stoji da je prekoračio brzinu za 10 do 20 kilometara, za što je kazna 1000 kuna.

A da ne bi ispalo da je “okorjeli kriminalac” u policijskoj uniformi kriv baš za sva ovakva teška kriminalna djela, sud ga je oslobodio krivnje da je u kolovozu 2014. godine u Malom Stonu u kontroli prometa zaustavio jednu vozačicu koja je vozila 105 kilometara na sat ondje gdje je dopušteno 50 kilometara, za što je predviđena kazna do 5000 do čak 15.000 kuna.

No, i nju je pustio a da nije evidentirao prekršaj.

Slobodna Dalmacija