Crna kronika

Podignuta optužnica protiv trojca koji je izvukao 5,2 milijuna kuna iz RBA u Metkoviću

“Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 17. prosinca 2020. podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv dvije hrvatske državljanke (1981. i 1975.) i hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave,” objavljeno je na stranicama DORH-a. Radi se o pronevjeri novca iz poslovnice RBA u Metkoviću putem nezakonitih transakcija za što se sumnjiči zaposlenike banke, o čemu je u travnju prošle godine pisao Dubrovački dnevnik.

“Okrivljenike se tereti da su od 1. siječnja 2016. do 9. travnja 2019. u Metkoviću, kao bankarski službenici jedne banke, u cilju da sebi i drugima pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist, a na štetu te banke, postupili suprotno odredbama ugovora o radu, odredbama Interne procedure Poslovanja s gotovinom, Interne procedure Blagajničkog poslovanja gotovinom, te Interne procedure Trezorskog poslovanja, i počinili navedena kaznena djela.
Tereti ih se da su, koristeći se bankovnim ovlastima raspolaganja gotovinskim novcem u blagajni i gotovinskim novcem u bankovnom trezoru, sastavljali naloge o prividnim novčanim, kunskim i deviznim uplatama na svoje tekuće račune, devizne račune i žiro-račune, te na tekuće i devizne račune drugih osoba, otvorene kod te banke, iako ni oni ni članovi njihovih obitelji nisu stvarno uplaćivali svoj novac, nego su na ime tako neistinito evidentiranih uplaćenih iznosa dalje koristili novac pohranjen u blagajni i trezoru poslovnice. Tereti ih se da su svojim postupanjem oštetili banku za iznos od 5.296.897,00 kuna,” stoji na stranicama DORH-a.

Kako je Dubrovački dnevnik pisao u travnju, riječ je o troje osumnjičenih, direktoru poslovnice D.B. iz Opuzena te voditeljici poslovnice Z.V. iz Komina i djelatnici A.M. iz Metkovića. Sve troje su udaljeni sa svojih radnih mjesta nakon što je provedena interna kontrola stanja u trezoru prilikom čega su utvrđene nepravilnosti.


Prema pisanju pojedinih medija, zaposlenici su uzimali novčane rezerve iz trezora te ulagali u dionice i investicijske fondove. Pronevjera je tempirana između periodičnih vanjskih kontrola trezora nakon što su službenici iz Zagreba uletjeli nenadano. Uletom kontrole u poslovnicu, nastala je opća pomutnja i kaos, a jednoj od akterica je pozlilo pa je intervenirala Hitna pomoć.

Zanimljivo je kako su iz RBA, na dan kada se saznalo o pljački, zamolili predstavnike medija za razumijevanje.

“Radi se o sredini u kojoj su stanovnici blisko povezani, te nikako ne bismo voljeli da ova priča u još većoj mjeri ima dodatan negativan utjecaj na obitelji i bliske osobe osumnjičenika”, poručili su.

No, kolanje informacija se ne može zaustaviti posebno ne u manjim sredima gdje se skoro svi međusobno znaju. Naime, prema nekim šuškanjima povod otuđenja novca je ljubavna afera te planirani bijega iz Hrvatske. Prema drugim izvorima koje je kontaktirao Dubrovački dnevnik, riječ je o izmišljenoj priči koja je rezultirala sukobom između dvije zaposlenice koje se međusobno optužuju pa je jedna izmislila ljubavni aspekt prebacivši tako odgovornost na ovu drugu.

Osim toga, neki izvori špekuliraju da je još nekoliko djelatnika poslovnice u Metkoviću bilo umiješano u pljačku. Kako nam govore sugovornici iz sektora bankarstva, ulazak u trezor od strane ovlaštenih osoba se uvijek odvija u paru, dakle uvijek uz minimalno dvije osobe.

Bankarska afera godine, čiji su glavni akteri očito dobro uigrani djelatnici, je potresla cijelu Neretvu gdje se dogodila milijunska pronevjera u kojoj bi, ako im se dokaže krivnja, osumnjičenici mogli dobiti do 12 godina zatvora, piše Dubrovački dnevnik.