Crna kronika

PELJEŠAC GORI!

Veliki požar izbio je jutros na Pelješcu, pokraj Orebića, na predjelu Mokalo. Zbog jakih naleta bure, kao i nepristupačnog terena, gašenje je otežano, doznaje Dubrovački vjesnik od županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića.

Na Pelješcu bukti veliki požar: jaki naleti bure otežavaju gašenje, kanaderi odustali od intervencije

U pomoć gašenju pristigla su i dva kanadera no ubrzo su morali napustiti požarište jer im veliki udari vjetra i turbulencije nisu dopuštale gašenje.


13:53 – Požar trave i niskog raslinja, koji je u utorak ujutro buknuo na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića, razbuktao se i vatra je došla u blizinu sela, pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu, a turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiću, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Požar se uz jak vjetar širi, ali sve se ugrožene kuće brane te za sada nijedna nije zahvaćena, doznaje se od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića.

Organizirana je evakuacija gostiju iz orebićkog Campa Nevio.

Kako doznaje Dubrovački vjesnik, budući da je vatra došla jako blizu kampa, preporučeno je da se gosti evakuiraju. Kamp je trenutno prazan, gosti su pošli u pravcu Vignja, Lovišta i Korčule.

Vatrogasci brane benzinsku postaju u Orebiću, a cesta za Dubrovnik je zatvorena u oba smjera. Trenutačno se brane i kuće u Donjem Mokalu i zaseoku Jurišić.

– U dijelu Mokala i Orebića obranjene su kuće, za sada nije ništa stradalo osim manjih oštećenja. Ali puno je posla i teških i zahtjevnih zadataka – kaže županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

„Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć“, rekao je Simović.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Ranije su na teren bila upućena dva kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ako bura popusti, ističe DUZS.

Stožeri civilne zaštite kontinuirano će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.