Crna kronika

Otkupljivač mandarina, tvrtka Jasenska kažnjena s 350 tisuća kuna

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u četvrtak je izvijestila da je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznila otkupljivača mandarina, tvrtku Jasenska iz Opuzena, s 350 tisuća kuna.

Kako se navodi u objavi na internetskim stranicama Agencije, postupak je pokrenula po službenoj dužnosti, a radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu mandarina.

Nakon provedenog upravnog postupka, utvrdili su da je Jasenska, iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu, u sezoni otkupa 2018. godine svojim dobavljačima mandarina nametnula više nepoštenih trgovačkih praksi u smislu ovog zakona.


Tako primjerice javno objavljeni opći uvjeti otkupa nisu sadržavali odredbe o uvjetima i rokovima plaćanja, rokovima isporuke i mjestu isporuke, dakle nisu bili sastavljeni u skladu s odredbama Zakona.

Poslovali s pet dobavljača mandarina

Utvrdili su i da je Jasenska poslovala s pet dobavljača mandarina izabranih metodom uzorka, na temelju ugovora u kojima nije bilo sadržano jasno određenje o cijeni i/ili načinu određivanja, odnosno izračuna cijene, prema kojem bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi na temelju kojeg se pojedinog parametra kvalitete izračunava cijena poljoprivrednog proizvoda, koja je osnova za izračun cijene i kako se obavlja njezina korekcija.

Također, ti ugovori nisu sadržavali ni jasno određenje o uvjetima i rokovima isporuke mandarina u sezoni njihova otkupa 2018., prema kojima bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi uvjete i rokove isporuke.

“S obzirom na to da je riječ o odredbama koje, između ostalih obveznih odredbi moraju biti sadržane u ugovorima u pisanom obliku između dobavljača i otkupljivača, kao i da je riječ o odredbama koje moraju biti jasne i razumljive, opisani propusti Jasenske te predstavljaju nepoštene”, ističu.

Napominju i kako su utvrdili i da je sklapanjem i provedbom ugovora o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda s pet metodom odabranih dobavljača, na temelju kojih je preuzimala nesortirane i nedozrele mandarine radi njihove obrade i pripreme za tržište, iako to ni na koji način nije bilo regulirano ni tim ugovorima, ni ugovorima o proizvodnji i isporuci poljoprivrednih proizvoda, u biti odgodila stvarni trenutak isporuke mandarina, čime je prebacila rizik poslovanja na dobavljače te je na taj način nametnula nepoštenu trgovačku praksu.

Naložena je i dostava dokaza o usklađivanju poslovanja sa zakonom

Također, obustavom otkupa odnosno njihovim nepreuzimanjem u osam dana sezone otkupa 2018., a bez da su razlozi za nepreuzimanje bili prethodno utvrđeni ugovorima, svim svojim dobavljačima nametnula nepoštene trgovačke prakse.

Agencija je uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, Jasenskoj izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 350 tisuća kuna, smatrajući da je izrečena razmjerna učinjenim povredama te da ima odvraćajući učinak, kako za samog počinitelja, tako i za ostale adresate ovoga zakona.

Pored zabrane daljnjih postupanja koja su utvrđena nepoštenim trgovačkim praksama, kao mjeru otklanjanja protupravnih postupanja naložena je i dostava dokaza o usklađivanju poslovanja s odredbama navedenog zakona, prenosi Agroklub.

 

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške