Crna kronika

OBITELJ ČEKA PRAVDU Uskoro počinje suđenje liječnicama optuženima za smrt dječaka iz Metkovića

Gabrijel Bebić, dječak iz Metkovića preminuo je u prosincu 2018. godine, a uskoro bi trebalo početi suđenje liječnicama i medicinskoj sestri koje DORH tereti da su skrivile njegovu smrt.


Općinski sud u Dubrovniku za 24sata.hr odgovorio je da je zakazano prvo ročište u ovom slučaju, ali da još uvijek ne mogu otkriti kad će se isto i održati jer još uvijek nisu dostavili sudske pozive svim strankama.

Gabrijelova majka: Okrivljene viđam po gradu, ja ih gledam oni se smiju

Gabrijelovi roditelji odmahnuli su jer napokon počinje suđenje i nadaju se da će osobe koje se smatra odgovornima da su uzrokovale njegovu smrt, za to i odgovarati.

‘Pravda je spora, ali dostižna, nadam se da će sve proći pravedno i da će krivci odgovarati. Najteže je što oni slobodno šeću gradom, ja ih gledam, a oni se smiju’, je Gabrijelova majka Ivana Bebić.

Optužnica protiv tri liječnice i jedne medicinske sestre koje DORH sumnjiči da su skrivile njegovu smrt potvrđena je 11. svibnja 2022. godine. To je godinu i tri mjeseca nakon podizanja optužnice. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je 11. veljače 2021. nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem.

Svi suci iz Metkovića su se izuzeli

Dosad nije održano niti jedno ročište. Sudski proces prebačen je u Dubrovnik jer su se svi suci iz Metkovića izuzeli.

U prosincu je za 24sata.hr odgovoreno s Općinskog suda u Dubrovniku da ročište tad još nije bilo zakazano, a to su pravdali time da im je postupak dodijeljen tek u lipnju 2022. godine. Tad su još naveli kako je očekivano da će prvo ročište biti zakazano u prvoj polovini 2023. godine.

Evo za što se okrivljenice krive

U optužnici stoji kako se ‘okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke’.

‘Prvookrivljenicu (1988.) 9. prosinca 2018. i drugookrivljenicu (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti se da su propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Dječak je bio na samrti, a medicinska sestra o tome nije obavijestila liječnika

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije stavlja se na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.’, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva koje je objavljeno u veljači 2021.

Gabrijelova obitelj čeka pravdu

Gabrijelova obitelj od njegove smrti u prosincu 2018. čeka pravdu.

‘Moj Gabrijel otišao je na način kako je otišao, u bolnim mukama onu večer u Splitu u bolnici. I zadnji put kad sam mu na stomak glavu stavila i rekla mu: ‘Gabrijele, sine, izdrži ako možeš, ako ne, majka se na tebe neće ljutiti’, njemu su iz očiju suze krenule. Otišao je radi onih koji i danas rade na Hitnoj u Metkoviću’, ispričala je Gabrijelova majka Ivana Bebić.

Cijeloj obitelji neopisivo je teško zbog činjenice što toliko dugo čekaju da krivci za smrt njenog sina snose odgovornost.

Foto: arhiva

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške