Crna kronika

NAJVEĆA ZAPLJENA HEROINA IKAD: U Luci Ploče zaplijenili 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina!

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska danas je na konferenciji za novinare izvijestila o zapljeni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, ukupne vrijednosti 17 milijuna eura. Ovo je najveća zapljena heroina u Hrvatskoj dosad.

Zapljene su, kako je rečeno novinarima, rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata. Inače, riječ o dosad najvećoj zapljeni heroina u Hrvatskoj, prije koje je rekordna zapljena bila ona od 140 kg heroina na graničnom prijelazu Bajakovo 2015. godine.

Obje vrste narkotika zaplijenjene su u Luci Ploče, u dva odvojena slučaja. Heroin je zaplijenjen 11. listopada, a kokain 3. studenog prošle godine. Heroin se nalazio skriven u olovnim ingotima, odnosno kockama mase 80 tona koje su prevožene brodom preko Turske. Provjerom je utvrđeno kako se u polovici ingota nalazio heroin pakiran u ukupno 256 paketića. Naravno, heroin je otkriven pretragom broda uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku.


Kokain je u 54 paketića bio skriven u posebno načinjenom čeličnom spremištu koje je bilo magnetom te vijcima pričvrščen u podmorskom dijelu broda za rasute terete koji je u luku Ploče doplovio iz jedne kolumbijske luke na obali Tihog oceana. Riječ je o brodu dužine 220 i širine 30 metara. Čelični se mini – kontejner nalazio na oko 16 metara ispod površine mora a također je otkriven uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku uz pomoć ronilaca ATJ Lučko i pripadnika Interventne policije iz Splita.

“Riječ je o brodu za rasute terete, preko 220 metara duljine i 30 metara širine. To je više nogometnih igrališta. To je inače novi brod u kolumbijskoj tihooceanskoj luci i prvi put je bio u Pločama”, izjavio je Rastović.

Utvrđeno je kako su i heroin i kokain izvrsne čistoće odnosno koncentracije, a bili su namijenjeni zapadnoeuropskom tržištu. Prema izračunima, smatra se kako je ovim zapljenama spašeno 110 ljudskih života, a nakon opsržno provedenih krtiminalističkih istraga te saslušanja zapovjednika brodova i posade utvrđeno je kako nemaju veze s ovom vrstom transporta.

Više detalja su otkrili Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a, Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Pero Perić u ime Carinske uprave, voditelj Službe za mobilne jedinice Dubrovnik.

 

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške