Crna kronika

Koji je načelnik iz Dubrovačko-neretvanske županije svoju općinu oštetio za skoro pola milijuna kuna?

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Dubrovniku dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad šest hrvatskih državljana starosti 60, 35, 47, 61, 67 i 66 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, piše Dubrovački vjesnik.

Sumnja se da je 60-godišnjak u svojstvu čelnika jedinice lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije počinio dva kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti, potom kaznena djela Protupravna gradnja, Primanje mita u gospodarskom poslovanju te Zlouporaba položaja i ovlasti. Za 35- i 47-godišnjaka, kao direktore poduzeća čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, se sumnja da su počinili kaznena djela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Što se tiče 61-godišnjaka, za njega se sumnja da je kao voditelj poslovanja obrta s područja Splita počinio kazneno djelo Davanje mita u gospodarskom poslovanju, a za 67-godišnjakinju, građevinsku inspektoricu, da je počinila tri kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti.


Na kraju, za 66-godišnjaka kao investitora nezakonite gradnje na pomorskom dobru se sumnja da je počinio kazneno djelo Protupravna gradnja.

Naime, sumnja se da su 60-godišnjak, 35-godišnjak i 47-godišnjakinja od kraja svibnja 2016. do početka srpnja 2019. godine nezakonito prikazivali prihode i rashode iz poslovanja poduzeća čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave. Navedeno je uzrokovalo gomilanje dugovanja iz poslovnog odnosa jednog od poduzeća (čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave) prema jednom dobavljaču i nastavno preuzimanje i vraćanje istog duga po jedinici lokalne samouprave u iznosu od 1.422.526,01 kuna, kao i prijenos cjelokupne djelatnosti i osnovnih sredstava poduzeća čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave na vjerovnika.

Nadalje, sumnja se da je 60-godišnjak iskoristio svoj položaj na način da je, tijekom i nakon ugovaranja poslovne suradnje po provedenom javnom natječaju sa 61-godišnjim voditeljem poslovanja obrta iz Splita, s kojim je i privatno povezan, dogovorio da će obrt izvesti radove na adaptaciji njegovog stambenog objekta i nabaviti potrebiti građevinski materijal, sve bez naknade. Navedeno je obrt i učinio, a 60-godišnjak je građevinske radove obavio bez pravomoćne i izvršne građevinske dozvole, dakle protupravno. Vezano uz to, 67-godišnjakinja tijekom provedbe inspekcijskog nadzora nije utvrdila sumnje u počinjenje kaznenog djela protupravne gradnje koje je počinio 60-godišnjak, prikrivajući to tako da je za izvedene građevinske radove investitor morao imati građevinsku dozvolu, a što je utvrđeno naknadnim nadzorima ovlaštenih osoba nadležne građevinske inspekcije.

Isto tako, prenosi Dubrovački vjesnik, 60-godišnjak je od sredine listopada 2017. do kraja svibnja 2021. godine u svojstvu čelnika jedinice lokalne samouprave donio 10 odluka kojima je ovlastio fizičke i pravne osobe za sanacije pomorskog dobra, koji je proglašen parkom prirode, da izvedu o svom trošku, a na temelju nepotpunih zahtjeva stranaka i bez da su zahtjevi bili predviđeni godišnjim planom upravljanja pomorskim dobrom. Na taj im je način neosnovano, bez ishođenja potrebnih dokumenata i dozvola, omogućio izvođenje građevinskih radova na pomorskom dobru koje je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Sumnja se da je 66-godišnjak tijekom 2019. godine nezakonito, bez da je ishodio građevinsku dozvolu, izveo građevinske radove na pomorskom dobru (dogradio postojeću rivu, izgradio bazen za jastoge, drveni podest i nadstrešnicu). Također se sumnja da je 67-godišnjakinja, po izlasku na inspekcijski pregled, u trenutku kada su već izvedeni nezakoniti radovi na dogradnji postojeće rive, prikrila počinjenje kaznenog djela protupravne gradnje, što je utvrđeno i naknadnim nadzorom ovlaštenih osoba nadležne građevinske inspekcije.

Nadalje se sumnja da je 60-godišnjak tijekom kolovoza 2019. godine zaključio ugovor o izvođenju radova na uređenju prometnica s poslovnim partnerom s područja Vrgorca, a za što je projekt izgradnje bio sufinanciran u visini 98% ukupnog iznosa ugovorenih radova po Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Od navedenog ugovorenog posla je izvođač radova neosnovano odustao svega tri dana od ugovorenog roka za završetak radova, nakon čega 60-godišnjak kao čelnik jedinice lokalne samouprave nije poduzeo ugovorne mogućnosti za naplatu nastale štete u iznosu od 24.441,00 kuna. Iz navedenog je razloga jedinica lokalne samouprave za isti projekt izgubila i pravo na sufinancirana sredstva u iznosu od 480.000,00 kuna bez PDV-a.

Nakon dovršenog kriminalističkog policijski službenici su protiv osumnjičenih osoba podnijeli kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu.