Crna kronika

Kažnjen trojac zbog krijumčarenja cigareta kroz luku Ploče, državi moraju platiti tri milijuna eura

Od šest okrivljenika koji su iz Dubaija preko luke Ploče krijumčarili cigarete, trojica su kažnjena. Kako javlja EPPO, Županijski sud u Zagrebu donio je presudu kojom je trojac proglašen krivim zbog utaje poreza ili carine, nedozvoljene trgovine cigaretama i davanja mita, počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, javlja portal Danas.hr.

Podsjetimo, istragom je utvrđeno da su se cigarete prevozile iz Dubaija u Hrvatsku, a zatim su se ilegalno prevozile u druge države članice Unije preko luke Ploče, bez podvrgavanja propisanom carinskom postupku prijave cigareta, te su prodavane na ilegalnom tržištu.

Također je utvrđeno da su krijumčarene cigarete, nakon što su u kontejnerima dopremljene iz Dubaija u luku Ploče, kamionom prevezene u skladište u Zagrebu, koje su unajmila dvojica okrivljenika.


Kako bi službena carinska postupanja bila obavljena bez pregleda kontejnera, okrivljenici su prikrivenom istražitelju kao carinskom službeniku platili ukupni iznos od 90.000 eura.

U konačnici, ukupno su organizirali pomorski prijevoz sedam kontejnera s najmanje 90 tona krijumčarenih cigareta iz Dubaija od čeka su tri kontejnera dovezena u Hrvatsku, a onda su kamionskim putem cigarete dalje prebacivane u Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku i druge države članice Unije radi prodaje na ilegalnom tržištu.

Sada je prvookrivljenom i drugookrivljenom izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci, time da im je izrečena djelomična uvjetna osuda, na način da im je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od jedne godine i pet mjeseci. Preostala zatvorska kazna od jedne godine i šest mjeseci neće se izvršiti ako u roku od pet godina ne počine novo kazneno djelo.

Petookrivljenom je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, time da mu je izrečena djelomična uvjetna osuda na način da mu je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Preostala zatvorska kazna od jedne godine neće se izvršiti ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Svo troje okrivljenika obvezano je naknaditi štetu koju su prouzročili proračunu EU i proračunu Republike Hrvatske. Prije donošenje presude uplatili su dio naknade štete u iznosu od 150 000 eura, dok su preostali iznos 3,07 milijuna eura dužni platiti u roku od pet godina. Inače, sve trojica su priznali krivnju, a postupak se nastavlja u odnosu na ostale okrivljenike.

Foto: Ploče Online

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške