Crna kronika

Karmen (23) ubila muža zbog postporođajnog stresa radi kojeg je bila neuračunljiva?

Ne mogu vam ništa reći, angažirali smo odvjetnika, kroz suze nam je jučer uspjela izustiti majka Saše Đorđevića, 36-godišnjaka kojeg je u subotu oko 1 sat u zajedničkom stanu u pločanskoj Ulici kralja Petra Svačića ubila 23-godišnja supruga Karmen Matana Đorđević.

Nakon što je suprugu u kuhinji zarila nož u srce, nazvala je centar 112 i ispričala što se dogodilo. Kako smo doznali, rekla je prilično hladno kako je ubila muža, nakon čega su oni obavijestili policiju. Nakon što je ubila supruga jednim ubodom nožem, spustila se s bebom dva kata niže u stan Sašina brata i rekla mu što je učinila.

Naguravanje i svađa
Policajci koji su došli na mjesto očevida zamijetili su da je pod utjecajem alkohola. Ali, bila je smirena i normalno je razgovarala. Iskusni kriminalisti kažu da je ubod Saši Đorđeviću bio smrtonosan i da bi preživio da je bio uboden negdje drugdje. Prema policijskom priopćenju, ubojstvu je prethodilo naguravanje i svađa. Njihovo tromjesečno dijete spavalo je u susjednoj sobi. Saša je bio pomorac i kući se vratio tri dana prije nego što je ubijen. Karmen je završila u pritvoru tri dana nakon svoga rođendana koji je kobne večeri proslavila u izlasku s prijateljicama.


Karmen Matana Đorđević zasad se brani šutnjom. Njezin branitelj, dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo, potvrdio nam je kako će se nad njegovom branjenicom provesti kompleksno psihosocijalno vještačenje kako bi se ustanovile sve okolnosti njezina psihičkog stanja te je li u vrijeme ubojstva mogla biti ubrojiva s obzirom na to da je još uvijek bila pod postporođajnim stresom.

Zasad ne želi ništa više govoriti o slučaju u kojem brani ženu optuženu da je ubila supruga.

Obično ubojstvo
Tužitelji joj na teret nisu stavili nikakve posebno teške okolnosti ubojstva, nego je terete za tzv. obično ubojstvo za koje je predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora. Kako smo doznali, Karmen Matana Đorđević u međuvremenu je postala svjesna svog čina, teško podnosi pritvor i odvojenost od djeteta, ali zasad nema potrebe za smještajem u zatvorsku bolnicu jer u pritvoru dubrovačkog zatvora ima svu potrebnu zdravstvenu skrb.

Ubojstvo Saše Đorđevića još je jedno u nizu ubojstava među bračnim partnerima. Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, kaže kako njihova udruga nema podataka o ubojstvima u kojima su supruzi žrtve jer je njihov fokus na borbi za ravnopravno roditeljstvo.

– Mi smo kao udruga protiv svakog oblika nasilja, a fokus javnosti često je na ženama kao žrtvama nasilja. Smatram da i podaci kojima raspolažu centri za socijalnu skrb i policija nisu vjerodostojni jer u situacijama kad supruzi prijavljuju nasilje svojih supruga oni ne reagiraju ili to ne čine na odgovarajući način. Stoga ti podaci nisu vjerodostojni, a prema svjetskim i europskim iskustvima, smatramo da su u 60 posto slučajeva nasilja u obitelji žrtve žene, a u 40 posto muškarci. Želimo da se svi slučajevi nasilja jednako tretiraju – kaže Čanić.

Utjecaj na psihu
Srđ Jakšić, odvjetnik kojeg je angažirala obitelj ubijenog Saše Đorđevića, rekao nam je kako u ovoj fazi postupka ne može ništa podrobnije govoriti koje će pravne korake poduzeti u ime njegove obitelji.

Tromjesečna beba, koja je nakon ubojstva ostala u stanu Sašina brata u istoj zgradi, i dalje je smještena u stričevoj obitelji. O njezinu skrbništvu odlučivat će se u postupku koji će pokrenuti nadležni centar za socijalnu skrb. Karmen Matana Đorđević u pritvoru je i zbog toga da ne bi utjecala na svjedoke, a jedan od njih bit će i njezin šogor i njegova obitelj. Prema neslužbenim informacijama, ona je već u vlastitoj obitelji bila suočena s istovrsnim kaznenim djelom i tek će se u vještačenju utvrđivati je li i koliko to utjecalo na njezinu psihu. Što se te noći dogodilo među supružnicima tek treba rasvijetliti istraga.

Velike sličnosti sa slučajem Ane Magaš
Ovo ubojstvo podsjeća na već zaboravljeni “slučaj Magaš”. Ana Magaš u međuvremenu je odslužila zatvorsku kaznu za ubojstvo supruga Lucijana, a dio kazne nije izdržala jer je dobila oprost tadašnjeg predsjednika Mesića. I Lucijan Magaš bio je pomorac, a ubojstvu je također prethodila svađa supružnika nakon noćnog izlaska. Oko “slučaja Magaš” vodile su se rasprave o okolnostima ubojstva, suđenju, presudi, međuobiteljskim odnosima i na kraju odnosu prema djetetu.

Tekst: Dušan Miljuš / www.jutarnji.hr
Foto ilustracija: www.jutarnji.hr