Crna kronika

Je li se Dalić ogriješila o zakon? Odvjetnik Volarević: Ne vidim trgovanje utjecajem, ali moguće je nezakonito pogodovanje

Nakon što su u javnost procurili e-mailovi koje su razmjenjivali ministrica gospodarstva Martina Dalić, bivši povjerenik Ante Ramljak i drugi akteri lex Agrokora, javnošću kolaju i navodne SMS poruke Martine Dalić, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i drugih.

Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković potvrdila je da je otvoren predmet u slučaju mailova potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, a u petak ujutro je stigla i neanonimna prijava protiv Dalić.

Povjerenstvo je jučer otvorilo predmet povodom mailova i isto tako jutros je došla neanonimna prijava pa smo otvorili i povodom te prijave, kazala je Novaković, ali više o novopridošloj prijavi nije htjela reći kazavši da je ovo sve što zasad može reći.


Tiskano izdanje 24 sata otišlo je korak dalje i Martinu Dalić optužuje za kršenje Kaznenog zakona.

Pozivaju na optužni prijedlog protiv Dalić i to zbog kaznenih djela iz članaka 291., 259. i 295. Kaznenog zakona, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti (od jedne do 12 godina zatvora), zlouporabe povlaštenih informacija (od šest mjeseci do pet godina zatvora) te trgovine utjecajem (od šest mjeseci do pet godina zatvora).

Postoji li utemeljenost u ovim tvrdnjama, provjerili smo sa zagrebačkim odvjetnikom Antonijem Volarevićem koji nam je detaljno objasnio situaciju.

“Za ostvarenje bića kaznenog djela ‘Trgovanja utjecajem’, nužno je da se po osumnjičenome obavi neka službena ili druga radnja koja se nikako nije smjela obaviti, ili da se ne obavi neka radnja koja bi se inače morala obaviti, ili je za takvu radnju ili propust netko dao ili obećao mito. Ako govorimo samo o sadržaju e-mailova koje je poslala ministrica Dalić, ne vidim da bi takvo djelo bilo ostvareno”, rekao nam je Volarević.

Međutim, pozornost nam je usmjerio na jedan drugi članak KZP-a.

“Ako stoji tumačenje da je u e-mailovima ista obećala određenoj interesnoj skupini da će im se odužiti pa su isti upravo na temelju te njihove suradnje kasnije i dobili posao, tada je izvjesnije govoriti o mogućem prisustvu kaznenog djela ‘Nezakonitog pogodovanja’ iz članka 292. Kaznenog zakona koji glasi: ‘Službena ili odgovorna osoba koja iskoristi položaj ili ovlast pogodovanjem u davanju ili ugovaranju poslova za svoju djelatnost ili djelatnost osoba s kojima je interesno povezana, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina’. Što se tiče ostvarenja djela ‘zlouporabe položaja i ovlasti’, može se javiti dvojba oko toga je li ministrica i u čemu prekoračila svoje ovlasti, jer je prekoračenje ovlasti osnova ostvarenja takvog djela. To djelo nije isključeno, a prema trenutno objavljenim informacijama, opravdano je diskutirati i eventualnu prisutnost kaznenog djela Zlouporabe povlaštenih informacija, ako postoji opravdana sumnja da je državni dužnosnik suprotno propisima o tržištu kapitala neovlašteno predavao ili činio dostupnim drugim osobama bilo kakvu povlaštenu informaciju u vezi Agrokora ili povezanih društava”, zaključio je Volarević razgovor za Direktno.