Crna kronika

IZNENADNI ODLAZAK Umro je Ivica Pivac

Ivica Pivac (71), diplomirani agronom i predsjednik Grupe Pivac, iznenada je preminuo u ponedjeljak, piše Jutarnji list.

Prema saznanjima Jutarnjeg, Pivcu je pozlilo oko 17 sati te je nakon toga hitno prebačen u Splitsku bolnicu. Preminuo je u večernjim satima.

Tradicija bavljenja mesom u obitelji Pivac počela je 1952. godine, kada je otac Milenko otvorio mesarski obrt. Braća Tonći, Ivica i Neven Pivac od malih su nogu bili uključeni u poslovanje obrta.


Posao obitelji Pivac krenuo je uzlaznom putanjom početkom osamdesetih godina, kada su njihovu mesnicu u Vrgorcu otkrili makarski ugostitelji i hotelijeri, koji su dolazili u Vrgorac kupovati meso. Možda je uspon počeo čak i ranije, jer su 1978. godine kupili prvi kamion za prijevoz stoke.

Tada se nije moglo pretpostaviti da će jednog dana postati ozbiljni igrači u prehrambenoj industriji Hrvatske.

Izvorno su se bavili otkupom mesa. Kupovina farme u Pitomači, činjenica da ugostitelji i hotelijeri u njihovim mesnicama masovno kupovali meso te gradnja pršutane u Zavojanima najveće su prekretnice na njihovom poslovnom putu.

Tvrtkom Mesna industrija Braća Pivac ravnopravno su upravljala tri brata – Tonći, Ivica i Neven. Na čelu tvrtke je bio diplomirani agronom Ivica Pivac, koji je imao i uspješnu karijeru komercijalnog direktora u Vrgoračkoj vinariji. Najstariji brat Tonći desetljećima je skupa s ocem otkupljivao stoku po sajmovima. Na tim putovanjima društvo mu je često pravio najmlađi brat Neven. Tonći je preminuo 2019. godine u dobi od 70 godina.

Mesna industrija Braća Pivac grupacija je koja uz istoimenu tvrtku uključuje niz većih i manjih tvrtki. Od većih tvrtki grupaciju još sačinjavaju PPK Karlovac i Vajda iz Čakovca.

Krajem 2019. finalizirali su preuzimanje Kraša kada su Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili govor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, koje su predstavljale 18,4 posto temeljnog kapitala Kraša. Danas su vlasnici 54,97 posto dionica Kraša.

Grupa Pivac inače je u vlasništvu Ivice i Nevena Pivca te njihova nećaka Miljenka. Osim u prehrambenu industriju ulaže u razne poslove, a primjerice vlasnik je i turističke tvrtke Sol Tourism, koja ima dva hotela u Makarskoj te hotel i hostel u Dubrovniku.

Tekst: J.V./Jutarnji.hr Foto: PR foto/Kraš d.d.

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške