Crna kronika

Hrvatski policajci, među kojima ima i Pločana, spasili 36 migranata u Egejskom moru

Četiri hrvatska policajca koji sudjeluju u Frontexovoj misiji Poseidon spasili su 36 migranata, izvijestila je PU dubrovačko-neretvanske.

Ploče Online donosi ekskluzivne fotografije spašavanja, a vrijedi spomenuti da među policajcima ima i naših Pločana.

Foto: Ploče Online

Kako su opisali iz dubrovačke policije, na potezu od Evros Delta do mjesta Makri u Egejskom moru uočen je gumenjak s većim brojem osoba iz kojeg se čulo zapomaganje. Policajci su odmah pritekli u pomoć te su u gumenjaku zatekli 36 stranih državljana koji su bili u lošem zdravstvenom stanju, pothlađeni, dehidrirani, a neki od njih i bez svijesti. Među osobama je bilo petero djece, 11 žena i 20 muškaraca.


Gumenjak je ostao bez goriva, a temperatura mora u tom trenutku bila je samo dva stupnja Celzija te je zaista upitno što bi se s njima dogodilo da nisu bili spašeni, naglašavaju iz policije.

Spašeni migranti su prekrcani u policijsko plovilo, policajci su im dali vodu i tople napitke te su ih utoplili termo folijama. Nakon toga prevezeni su u luku Alexandropolis te su dalje zbrinuti.

Od ukupno 36 migranata, njih pet je hospitalizirano, dok su ostali, nakon ukazane liječničke pomoći, zbrinuti u prihvatnom centru te slijedi daljnje postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu, izvijestili su iz dubrovačke policije.