Crna kronika

GRAĐEVINSKI RADOVI Dvojac osumnjičen za utaju 45 tisuća eura poreza

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dvoje hrvatskih državljana u dobi od 55 i 66 godina se sumnjiče za kazneno djelo utaja poreza ili carine.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 55-godišnjak, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Splitsko-dalmatinske županije, čija je djelatnost izvođenje građevinskih radova, zajedno s osumnjičenim 66-godišnjakom, koji mu je poslovni partner, dogovorio izvođenje građevinskih radova rekonstrukcije obiteljske kuće u Brsečinama.

U tu svrhu osumnjičeni su investitoru obračunali četiri privremene situacije u ukupnom iznosu od 133.964 eura (preko milijun kuna), a da obračunate situacije nisu prikazali u poslovnim knjigama navedenog trgovačkog društva, niti su za njih ispostavili račune i obračunali PDV, a sve s ciljem kako bi navedeno trgovačko društvo tijekom 2018. i 2019. godine izbjeglo plaćanje PDV-a i poreza na dobit u ukupnom iznosu od 45.610 eura čime su počinili kazneno djelo utaja poreza ili carine.


Kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno kako osumnjičeni 55-godišnjak, kao direktor trgovačkog društva, u poslovnim knjigama nije uredno evidentirao sve poslovne događaje, odnosno ukupno ostvarene prihode od izvedenih i naplaćenih građevinskih radova, iz kojih proizlaze obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost, zbog čega je onemogućen pregled stvarno ostvarenih prihoda i obveza trgovačkog društva i otežana preglednost poslovanja trgovačkog društva čime je počinio kazneno djelo povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Policija protiv osumnjičenih podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Foto: Ilustracija

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške