Crna kronika

GDJE SU HIDRANTI? Kad su vatrogasci jučer na mjestu tragedije otvorili šahtove, dočekalo ih je neugodno iznenađenje

Dok vrelo kolovoško sunce prži s visina, a na tlu gori od požara usijani kamen brda Ljubač poviše istoimenog naselja u dubrovačkim Gornjim selima, s oboda požarišta izvija se bijeli dim koji nemilice štipa za oči i nosnice.

Kako piše Dubrovački vjesnik, cijeli Ljubač i susjedna naselja pod snažnim su dojmom tragedije koja se dogodila na požarištu koje je, prema prvim procjenama, zbog veličine od 87 hektara iziskivalo angažman oko 80 vatrogasaca i četiri protupožarna zrakoplova canadair.

Ali, život teče dalje: dok vatrogasci dežuraju i paze da bura koja na refule puše prilično jako iznova ne rasplamsa požarište, u mislima na poginulog vatrogasca Gorana Komlenca mještani čiste okućnice i zbrajaju nastale štete.


Na oko 200 metara od ruba požarišta je kuća umirovljenog branitelja Luka Musladina koji uz mješavini revolta i rezignacije ogorčeno priča:

– Za razliku od drugih naselja Gornjih sela, jedino Ljubač nema ni metra probijenog protupožarnog puta i ni jednog hidranta! U naseljima koja krase kamen i suha trava ima i po deset hidranata, ali ih u najzelenijem i najšumovitijem naselju nema nijedan! Vatra je stigla na oko 150 metara od kuće i sreća je da se tijekom noći nije aktivirala. Canadairi su odradili ogroman posao i svi smo uvjereni kako, da nisu bila čak četiri zrakoplova, brojni vatrogasci ne bi uspjeli svladati izazov pred kojim su se našli- priča ovaj mještanin dok se oko njega svija trogodišnji sin Matej, dok Božo koji još nije napunio godinu dana sve promatra iz ruku majke Kristine. Kao da čita neizgovoreno pitanje, Luko nastavlja:

-Pokojni Goran je bio jedan od najboljih vatrogasaca u DVD Orašac: bio je uvijek spreman pomoći i brzo reagirati. Ne znam što se dogodilo da dođe do tragedije i pogine čovjek koji je bio izvrsne fizičke spreme?

Brišući znoj s čela, umirovljeni pomorac Božo Musladin koji je, kako kaže, oplovio cijeli svijet i vidio sve i svašta, nakon nemirnih mora posvetio se poljoprivredi i voćarstvu, na upit o hidrantima, ističe:

– Prije desetak godina, kada se širila vodovodna mreža, pričalo se da ćemo dobiti osam protupožarnih hidranata. Okolna mjesta ih imaju po 10- 15, neka čak i 20! A kad su vatrogasci jučer otvorili šahtove, u najgorem su se trenutku uvjerili da ih uopće nema! Vjerujte ne znam kako to jer čuli smo da je Vodovod izvođaču radova uredno platio postavljanje svih osam hidranata!- ljutito se pita Božo Musladin. Doista, pitanje nadležnima traži odgovor koji je, nedvojbeno, već davno trebao stići mještanima Ljubača. Ovako, sve je, kako ističu mještani ovog naselja, ispala ”klasična hrvatska priča” i da nije bilo vatrogasaca koji su život riskirali, sve bi bilo još i s težim posljedicama, piše Dubrovački.