Crna kronika

Gdje je nestalo pet milijuna kuna i štiti li RBA banka veće ribe u svom sustavu?

Trojica djelatnika RBA banke u Metkoviću, osumnjičeni za pronevjeru više od pet milijuna kuna ničim svojim životnim stilom nisu odavali da su pokrali tolike novce, otkrili su za ‘Slobodnu’ njihovi sugrađani.

Dvije bankarice, 44-godišnja Z. V. (44) s adresom u Kominu, 38-godišnja A.M. (38) iz Metkovića te direktor poslovnice D.B. (57), koji živio u Opuzenu, mahom su živjeli skromno i ničim se nisu isticali, osim što se mlađa bankarica voljela počastiti finom odjećom, odnosno brendiranim krpicama, ispričali su Metkovčani.

Stoga se postavlja pitanje gdje je nestalo pet milijuna kuna i štiti li RBA banka “veće ribe” u svojem sustavu, koje su znale što rade bankari iz poslovnice u Metkoviću, koja je, usput budi rečeno, po rangu u najnižem statusu među RBA poslovnicama.


Ljudi iz bankarskih krugova s kojima smo razgovarali s gotovo stopostotnom sigurnošću tvrde da trojac iz Metkovića nije mogao raditi sam i da su za njihove igre znali nadređeni. Kako nam objašnjava naš sugovornik, limit trezora je dva milijuna kuna i sve preko toga zaštitari nose u središnji trezor u Zagrebu.

A bankarice su uzimale upravo višak iznad dva milijuna kuna i tako su u tri godine dogurale do iznosa od pet milijuna kuna. Središnjici je bilo sumnjivo kako se ne naručuju zaštitari da isprazne trezor pa je poslovnica u Metkoviću došla pod povećalo.

U međuvremenu je poslana interna kontrola, koja je sve to pročešljala, a epilog je poznat – kaznena prijava za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave.

– Bankarice su se sigurno zaigrale, pa kad su nadređeni shvatili da je stvar izmaknula kontroli, prijavili su ih policiji – rekao nam je jedan dobar poznavatelj bankarskog sustava.

On tvrdi da to i nije baš pametna krađa za koju treba biti lumen, te da one nisu nikakve “vučice s Wall streeta”.

To što su radili na razini je pučkoškolaca. Modus operandi je bio hazarderski. Uzmeš novac iz trezora i rasporediš ga po računima svoje rodbine te sve to pokriješ fiktivnim platnim nalozima.

“Papiri” su tako štimali, ali gotovine nije bilo. Druga je faza bila “obrtanje novca” i ulaganje u dionice i fondove, čiju su dobit dijelili.

Policijska istraga sada ide u smjeru češljanja novčanih transakcija. Dakle, provjeravat će se svaka uplata i saslušavati osobe na čije je ime glasila, pa je realno očekivati da će se u slučaj upetljati još ljudi, koji su bankaricama očito služili kao paravan u počinjenju kaznenog djela.