Crna kronika

FEMICID Pošast koja je u porastu, prethodi mu obiteljsko nasilje

Ana Pecotić iz incijative Spasi me za N1 je govorila o tragediji u Ivancu. Podsjećamo, tamo su u stanu nađena dva tijela, a policija sumnja na ubojstvo i samoubojstvo.

“Definitivno je krajnje vrijeme da se nešto u društvu mijenja. Podsjetila bih da smo prije samo godinu i pol dana imali, nažalost, vrlo sličan tragičan događaj gdje je također policijski službenik ubio svoju ženu pa sebe ispred dvoje male djece, zato što se ona drznula tražiti razvod i otići od nasilnika. Imamo pošast femicida i to definitivno neće stati dok nadležne institucije ne razumiju da se ne radi o izoliranim incidentima koji su pali s neba i nisu se nikako mogli predvidjeti”, kaže na početku.

“Kada bi se radila analiza femicida, kao što se radi u ozbiljnim uređenim društvima, onda se svaki put utvrdi da su uvijek isti koraci doveli do femicida. Dakle, uvijek govorimo o kontinuiranom nasilju koje je eskaliralo. Ono uvijek počinje s prisilnom kontrolom i drugim vrstama nasilja. Prisilnu kontrolu, recimo, naš sustav uopće ne prepoznaje.


Ono što možemo reći je da je možda teško procijeniti, Hrvatska svakako nema tih alata, da procijeni koje će nasilje eskalirati do razine femicida, a koje neće. Ali, kada bismo svako obiteljsko nasilje tretirali kao mogući femicid u nastanku, onda bismo mogli nešto napraviti. Mi to ne radimo, samim time što manje od 10 posto okrivljenika, ljudi pravomoćno osuđenih za nasilje u obitelji – završi u zatvoru. Sustav i službeno i formalno nasilje tretira kao izolirane incidente”, rekla je.

“Više od stotinu policijskih službenika prijavljeno za obiteljsko nasilje”

Rekla je i kako je pitanje za Božinovića na koji način se procjenjuju kadrovi i kontroliraju. “Ideja da je službena osoba, policajac, počinila femicid je zaista stravična. Policija je ona institucija kojoj se obraćamo kad prijavljujemo nasilje”.

Spomenula je i kako je zabrinjavajuć broj policajaca prijavljen za obiteljsko nasilje.

“Ono što je jako zabrinjavajuće prema podacima koji su mi dostupni kaže se da je od 2017. do 2019. više od stotinu policijskih službenika prijavljeno za nasilje u obitelji, bilo kao prekršaj, bilo kao kazneno djelo. Mislim da bi bila dužnost ministra policije da nas obavijesti koliko je od tih više od stotinu policijskih službenika pravomoćno osuđeno i koji broj njih je još uvijek u posjedu službenog oružja. Ako je i jedan jedini, to je već stravičan problem”.