Crna kronika

Dramatična situacija na Pelješcu: vatra zahvatila kuće, a kanaderi ne mogu letjeti!

15:19 – U mjestu Stanković vatra je zahvatila kuće. ‘Neće ovo na dobro’, rekao je za N1 županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Simović je kazao za N1 da je vatra došla do grada Orebića i da gore kuće, te da avioni ne mogu gasiti iz zraka zbog vjetra.

“Situacija na požaru u Orebiću nije dobra i požar je još aktivan. Došao je do ulaza u samo mjesto Orebić i tu se doslovce borimo za svaku kuću”, rekao je Simović te dodao da je “požarom zahvaćeno nekoliko kuća u mjestu Stankovići”.


“Vatrogasci se bore i to je u pravom smislu riječi pakao”, rekao je Simović te dodao da zračne snage ne mogu letjeti zbog bure.

“Bit će sigurno ovdje još borbe”, kazao je Simović.

15:03 – Pedeset vojnika, dva helikoptera te po jedan kanader i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH poslani su na gašenje požara na području Orebića, gdje se vatrogasci bore s vatrom i jakom burom, a evakuirano je 40-ak stanovnika Mokala i dva autokampa.

Vatru trenutačno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i četiri vozila, javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja, Mljeta i Dubrovačkih vatrogasaca te dobrovoljna vatrogasna društva Orebića, Kuna, Putnikovića, Vignja, Korčule i Trpnja.

Po podacima DUZS-a, na požarište su upućeni i vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita (14 vatrogasaca s četiri vozila) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Šibenika (četiri vatrogasca s dva vozila)

Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja za Trpanj, a trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik i to na liniji Dominče – Trstenik u 15 sati i Trstenik – Dominče u 17 sati.
Aktiviran je Stožer za civilnu zaštitu Općine Orebić, a u pripravnosti je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

14:22 – Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 potvrdio je da se požar proširio prema Orebiću. Situacija je vrlo ozbiljna, vjetar je jak, mnogo je dima, stanje je teško.

“Oko 8 sati buknuo je požar na području Orebića uslijed jake, jake bure i nepristupačnog terena proširio se i prema gradu Orebiću”, rekao je Tucaković te dodao da su na terenu sve snage iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Rekao je da će na teren biti poslani i vatrogasci iz splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske županije, a u pripravnosti je i 100-njak vatrogasaca s kontinenta koji će biti u pripravnosti.

“Situacija je dosta ozbiljno, puno je dima. Evakuirani su dva kampa i mjesto Mokalo. Požar se širi, puno je dima i dosta je situacija teška”, kazao je Tucaković.

“Vatrogasci su od jutra dolje. Situacija je veoma teška. Molimo građane za suradnju i da slušaju upozoreja nadležnih službi”, rekao je Tucaković i dodao da su cijelo vrijeme u kontaktu s vojskom.

Slobodna Dalmacija