Crna kronika

“Specijalci” uhitili 19 policajaca i dva Neretljanina

U operativnoj policijskoj akciji kodnog imena Kukolj na području doline Neretve uhićena je ukupno 21 osoba, od kojih je 19 policijskih službenika. Konkretnije, uspjeli smo doznati kako je riječ o 13 policajaca Policijske postaje Metković, 3 policajca Postaje granične policije Metković te po jednom policijskom službeniku iz postaja Pomorske policije te postaja Ploče i Ston, a zanimljivo je da su svi nastanjeni u dolini Neretve te su, neke od njih, pripadnici Interventne postrojbe pri uhićenju zatekli u- krevetu!

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Tonči Radibratović je u izjavi novinarima potvrdio kako ovom akcijom pokazuju punu odlučnost i snagu za borbu protiv svih koji bacaju sjenu na časni policijski poziv, te beskompromisnu borbu protiv svih oblika kriminala, pa i u vlastitim redovima. On nije mogao otkriti više detalja o akciji koja se odvija izravno u suradnji s USKOK-om a riječ je, uglavnom, o kaznenim djelima zlouporabe položaja i ovlasti.

Inače, na području Neretve jutros od ranih jutarnjih sati je trajala spomenuta opsežna operativna akcija PU dubrovačko-neretvanske za koju su operativci dubrovačke Policijske uprave prikupili saznanja te ostvarili suradnju s USKOK-om, odnosno Uredom za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije. To je do sada najopsežnija akcija koju je realizirala dubrovačka PU, a naši izvori su potvrdili informacije iz krugova pravosuđa da je akciji prethodio devetomjesečni nadzor i istraživanje više osoba za koje se osnovano sumnjalo da su ogrezli u koruptivnom djelovanju.


U akciji je sudjelovalo više desetaka pripadnika Interventne postrojbe dubrovačke PU, koji su s više od 20 policijskih land rover “defender” vozila i s “maricama” krenuli u dolinu Neretve. Prema neslužbenim podacima koje smo dobili, riječ je o akciji koja je s pravom nazvana “suzbijanjem kukolja u vlastitim redovima”, te ej tako i nazvana. Prve službnene podatke očekujemo tek u četvrtak ali smo doznali da je većinom riječ o uhićenju prometnih policajaca za koje se sumnja da su dio novca naplaćen od kazni zadržavali za sebe ili su kaznena djela prikrivali “autoritetom odore” koju nose. Pri tome su razradili pravi sustav na kojem bi im pozavidjela i neka dobro organizirana kriminalna organizacija.

Svi uhićenici su po lišavanju slobode prvo privedeni u Policijsku postaju Metković a kratko potom dio ih je već krenuo prema Dubrovniku i Villa Palmi gdje će dati iskaz prije privođenja dežurnom županijskom državnom odvjetniku. (AK)

dubrovacki.hr